Quantcast

Συνολικά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Συρία συγκέντρωσε η 4η διάσκεψη των Βρυξελλών

Συνολικά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Συρία και τις κύριες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία για το 2020 και μετά, δεσμεύθηκαν κατά την 4η διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας, που διεξήχθη σήμερα υπό την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Από αυτό το ποσό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε συνολικά το 71%, ή 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κομισιόν και 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ από Κράτη Μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της παραμένουν ο μεγαλύτερος δωρητής που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της συριακής κρίσης με κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας, σταθεροποίησης, ανάπτυξης και οικονομικής βοήθειας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2011.

Η διάσκεψη συγκέντρωσε όλους τους σχετικούς φορείς από περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell δήλωσε ότι σχεδόν 10 χρόνια πολέμου σημαίνουν ότι ο μισός πληθυσμός της Συρίας έπρεπε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει, μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία γνώρισε μόνο πόλεμο. Το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας τους παραμένουν όμηροι: "η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν αποστρέψειτο βλέμμα  - όλοι οι Σύροι αξίζουν ένα καλύτερο, ειρηνικό μέλλον". "Σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει όλους τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον συριακό λαό και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση", τόνισε.

Σχετικά με το τελευταίο, η Διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή σύγκρουση μπορεί να βασιστεί μόνο στο Ανακοινωθέν της Γενεύης (2012) και στην πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητά μια πολιτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ  για έναν πολιτικό διακανονισμό που θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες φιλοδοξίες του συριακού λαού. Η πολιτική διαδικασία στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, στην καθιέρωση αξιόπιστης και χωρίς αποκλεισμούς, μη σεχταριστικής διακυβέρνησης και στην κίνηση μιας διαδικασίας για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς. Η διάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα στάδια της πολιτικής διαδικασίας, με εκπροσώπηση τουλάχιστον 30% στις δομές λήψης αποφάσεων, με στόχο την ισότητα. Οι συμμετέχοντες υπενθύμισαν επίσης τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η διάσκεψη εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή της για τις άοκνες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία προς την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015), συμπεριλαμβανομένου του έργου του που αποσκοπούσε στην ανασύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, υπό τη Συρία και υπό την αιγίδα της Συρίας. μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα μέρη και τη δημιουργία ενός ασφαλούς, ήρεμου και ουδέτερου περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες πανέλαβαν την ανάγκη τα εμπλεκόμενα μέρη να εμπλακούν ουσιαστικά στην πολιτική διαδικασία. Ενώ η Συνταγματική Επιτροπή είναι μόνο ένα μέρος της πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με την εντολή του ψηφίσματος 2254 (2015), η πρόοδος στο έργο της θα μπορούσε να συμβάλει στο άνοιγμα της πόρτας σε μια ευρύτερη πολιτική διαδικασία και να συμβάλει σε μια πολιτική διευθέτηση.

Η διάσκεψη χαιρέτισε την έκκληση του Ειδικού Απεσταλμένου σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης κρατουμένων και απαχθέντων και το αίτημα να αποσαφηνιστεί η μοίρα των αγνοουμένων και υπενθύμισε ότι η αυθαίρετη κράτηση και οι αναγκαστικές εξαφανίσεις αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κάλεσε όλα τα μέρη, ιδίως τους Σύρους πολίτες, στρατιωτικούς και αστυνομικούς παράγοντες, να απελευθερώσουν άτομα που κρατούνται αυθαίρετα και να αντιμετωπίσουν το θέμα των αγνοουμένων σύμφωνα με Αποφάσεις 2254 (2015), 2268 (2016) και 2474 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης για ανεξάρτητους επιτηρητές και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς είναι απαραίτητη.

Η διάσκεψη κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν επείγοντα μέτρα για την πρόληψη τυχόν νέων εξαφανίσεων, ιδίως των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους. Ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμών για την αποσαφήνιση της τύχης όλων των αγνοουμένων, χωρίς διάκριση. Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης των οικογενειών αυτών που δεν έχουν πρόσβαση και την ανάγκη αντιμετώπισης του παρελθόντος.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην έκκληση που έκανε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για παύση πυρός σε εθνικό επίπεδο στη Συρία, στηριζόμενη στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τις έντονες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στη Συρία. Κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, ιδίως το μνημόνιο συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2018 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα βορειοδυτικά και το πρόσθετο πρωτόκολλό της με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2020.

Η διάσκεψη υπογράμμισε ακόμη ότι μια διαρκής ήττα του ISIS / Da`esh και άλλων τρομοκρατικών ομάδων πρέπει να παραμείνει βασική διεθνής προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποφυγή οποιασδήποτε προοπτικής επανεμφάνισης της τρομοκρατίας.