Quantcast

Τα κρίσιμα ραντεβού του Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος μαίνεται. Αλλά η αποστολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τώρα πολύ διαφορετική.

Όταν ο Μπάιντεν ήταν για τελευταία φορά στην Ευρώπη, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το καθήκον του ήταν να συνάψει μια αβέβαιη συμμαχία, η οποία ήταν άναυδη από την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν και ενθαρρυμένη από την απροσδόκητη επιτυχία του Κιέβου να αντισταθεί. Αλλά τώρα ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Eυρώπη για δύο Συνόδους Κορυφής με μια νέα αποστολή: να κρατήσει την ήπειρο δεσμευμένη στον κοινό σκοπό καθώς η εισβολή καταλήγει σε μια εξαντλητική, αιματηρή μάχη φθοράς που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλούς ακόμη μήνες και να προκαλέσει συνεχή παγκόσμια οικονομική ένταση.

Ο πόλεμος σταδιακά δεν βρίσκεται στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πείσει άλλους ηγέτες, που οι οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, να συνεχίσουν να διοχετεύουν χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Και ο ίδιος ο Μπάιντεν  βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν κατακόρυφα, καθώς το κόστος αυξάνεται και ένα έθνος περιμένει νευρικά μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα μπορούσε να αναιρέσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων και να αναδιαμορφώσει το εγχώριο τοπίο όσο βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G-7 στη Γερμανία και στη συνέχεια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην  Ισπανία. Σύμφωνα με τους συμβούλους του θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι για να ωθήσει τους συμμάχους να διατηρήσουν την πορεία τους, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπερασπιστούν την Ουκρανία όχι μόνο για να αποτρέψει μελλοντικές  ρωσικές κινήσεις, αλλά για να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο - συγκεκριμένα στην Κίνα - ότι οι ενωμένες δημοκρατίες  δεν θα επιτρέψουν την αυταρχική επιθετικότητα.

Η ατζέντα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι προσανατολισμένη στην επίδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τις διαταραχές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, συγκεκριμένα στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να υποστηρίξει για άλλη μια φορά τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εργάζεται για να κατευνάσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. 

Ανώτερη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας την  περασμένη Τετάρτη στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε τις διμερείς συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά σε αυτές δεν περιλαμβάνεται επίσημη επαφή με τον Τούρκο προέδρο Ταγίπ Ερντογάν.Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί διμερώς με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και τον Βασιλιά Φελίπε, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.Η ανώτερη αξιωματούχος τόνισε ότι “αν και προφανώς η μορφή αυτών των συναντήσεων αφήνει πολλές ευκαιρίες στους ηγέτες να εμπλακούν στο περιθώριο» οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζονται διμερείς.

Eν τω μεταξύ, πολλοί δυτικοί ηγέτες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ουάσιγκτον υπήρχαν  εικασίες ότι ο Μπάιντεν θα έκανε το ίδιο ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε την πιθανότητα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας το ρίσκο  ασφαλείας που απαιτείται για έναν πρόεδρο να επισκεφθεί με ασφάλεια μια εμπόλεμη ζώνη και την πιθανότητα η Ρωσία να είναι σε κατάσταση συναγερμού για ένα πιθανό ταξίδι ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν ήδη στην Ευρώπη. Πολύ πιο πιθανό, σύμφωνα με τους βοηθούς, θα ήταν μια μυστική επίσκεψη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.