Quantcast

Τα τέσσερα ερωτήματα του Μισέλ στους «27» ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης κορυφής

Οι 27 Sherpa (ειδικοί εκπρόσωποι των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) έλαβαν μόλις επιστολή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με την αυριανή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συντονισμό σε σχέση με την απόκριση της ΕΕ στην πανδημία του COVID19.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στην επιστολή, ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει ότι "η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό".

Όπως σημειώνεται "στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν την κοινή τους συνεργασία μαζί, ενεργώντας γρήγορα και αποφασιστικά. Συγκεκριμένα, συζήτησαν σε βάθος πώς, με βάση τις βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ικανότητες, θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να ενισχύσουν τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση του COVID-19. Οι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα μαζί, σε τακτική βάση", υπενθυμίζεται.

Προκειμένου να υλοποιήσει αυτές τις προθέσεις αμέσως, ο Πρόεδρος Μισέλ αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Μισέλ  θα ήθελε οι ηγέτες να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τεστ και τον εντοπισμό καθώς και στα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μισέλ  ζητά από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών,

2. ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα  και στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών ταξιδιών,

3. ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης,

4. και τέλος ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών. "