Quantcast

Ταγιάνι για το πλοίο Humanity 1: Ζητάμε μόνον τον σεβασμό των κανόνων για το μεταναστευτικό

Με δήλωσή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας του για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. 

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ζητήσαμε μόνον τον σεβασμό των κανόνων, το κάναμε με επίσημο τρόπο, με μεγάλη ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ταϊάνι.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, πρόσθεσε:

«Με μια φίλη χώρα και έναν μεγάλο συνομιλητή, όπως είναι η Γερμανία, πρέπει να συνεργαστούμε στενότατα. Όταν, όμως, υπάρχει ανάγκη να στείλουμε κάποιο μήνυμα, ιδίως στο μεταναστευτικό, το κάνουμε με αποφασιστικότητα, με στόχο να τύχουν σεβασμού οι ισχύοντες κανόνες. Ζητήσαμε, δηλαδή, οι ΜΚΟ, όταν σώζουν κάποιον στην θάλασσα και στην συνέχεια ζητούν να εισέλθουν στο πλησιέστερο λιμάνι, να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Η υπόθεση αφορά το πλοίο Humanity 1, με γερμανική σημαία, το οποίο διέσωσε στην κεντρική Μεσόγειο περίπου διακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες και ζητά -τώρα- να μπορεί να ελλιμενιστεί στην Ιταλία. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, όμως, δεν έχει δώσει την σχετική άδεια και είναι της άποψης ότι με την παροχή βοήθειας και φιλοξενία των επιβατών του πλοίου, θα πρέπει να ασχοληθεί η Γερμανία.

O νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι έκανε γνωστό σήμερα ότι νότια της Σικελίας βρίσκονται τρία πλοία που ανήκουν ΜΚΟ. Διέσωσαν 985 μετανάστες και πρόσφυγες και έχουν ζητήσει να μπορέσουν να εισέλθουν σε ιταλικό λιμάνι.