Quantcast

Τηλεδιάσκεψη «27» για κορωνοϊό: Εντός 15 ημερών το Eurogroup θα προτείνει μέτρα ενίσχυσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε πολιτική εντολή στο Eurogroup να καταλήξει στις λεπτομέρειες για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα Κράτη Μέλη που θα τη χρειαστούν για να παράσχουν κρατικές ενισχύσεις στα κομμάτια της οικονομίας που έχουν πληγεί από την κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του COVID19. 

Ταυτόχρονα συμφώνησαν και σε συντονισμό της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, στη βάση επιστημονικών συμβουλών και κοινών πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 14 που αφορά το κομμάτι αυτό, οι 27 αναφέρουν: "σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε την Ευρωομάδα να παρουσιάσει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Στις προτάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πρωτοφανής χαρακτήρας του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και η αντίδρασή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν συνεκτικό τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται δε στην παράγραφο 15 ότι "τα Κράτη Μέλη μας έλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο.

Στην επόμενη παράγραφο (16) τονίζεται ότι "τα Κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη της οικονομίας στην τρέχουσα πανδημία του COVID19 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξής".

Σε σχέση με την επιστολή των 9 Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι "συζητήσαμε όλες τις πιθανότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να βρούμε τη σωστή λύση", επεξηγώντας τη δουλειά που έχει ανατεθεί πλέον στο eurogroup τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η χρήση του ESM για τον σκοπό αυτό.

Οι 27 υιοθέτησαν επιπλέον μια κοινή προσέγγιση για την κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα για τον συντονισμός για τη διατήρηση της ροής των εμπορευμάτων. Συμφώνησαν δράσεις για τον ιατρικός εξοπλισμός, και ενημερώθηκαν για τις κοινές διαδικασίες προμηθειών, και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τους G20 για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Οι 27 υιοθέτησαν και την εισηγήση για κοινή μεθοδολογία και συντονισμό στην λεγόμενη "στρατηγική εξόδου" προς την κανονικότητα, δηλαδή την άρση των περιορισμών σε μετακινήσεις και οικονομική δραστηριότητα, με βάση επιστημονικές συμβουλές και ακολουθώντας κοινά πρωτόκολλα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανάσχεσης ή υπονόμευσης του αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων στην εξάπλωση του ιού.

"Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε αποφασιστικότητα υιοθετώντας αυστηρά μέτρα και να συνεργαστούμε στενά εντός της ΕΕ για να περιορίσουμε την εξάπλωση του COVID-19. Πρέπει επίσης να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές. Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο για αυτό εκτός από τα τρέχοντα μέτρα από την EKT. Tα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συμπεριληφθούν στις κοινές μας προσπάθειες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σεμπάστιαν Κούρτς, Καγκελάριος της Αυστρίας.

"Είχαμε μια καλή συζήτηση για την κρίση του COVID19 που μας επηρεάζει όλους, μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να λάβουμε μέτρα για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον και τις οικονομίες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε.

Οι αντιρρήσεις Κόντε

Νωρίτερα πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ανέφεεραν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των «27» ο Τζουζέπε Κόντε έφερε έντονες αντιρρήσεις.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

ΕΕ: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουμε την κρίση»  - Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την κατάσταση στα σύνορα

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».