Quantcast

Την άμεση παύση κάθε βίας κατά του σουδανικού λαού και την επιστροφή στο διάλογο ζητούν οι 28 της ΕΕ για το Σουδάν

Δήλωση για την κατάσταση στο Σουδάν εξέδωσαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με την οποία ζητούν την άμεση παύση κάθε βίας κατά του σουδανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών, αυθαίρετων και συνοπτικών δολοφονιών, των ξυλοδαρμών και της σεξουαλικής βίας και της φυλετικής βίας, των συλλήψεων και των εξαφανίσεων.

Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τις βίαιες επιθέσεις στο Σουδάν στις 3 Ιουνίου 2019, οι οποίες οδήγησαν στη δολοφονία και τραυματισμό πολλών ειρηνικών πολιτικών διαδηλωτών, καθώς και στη σεξουαλική βία και τη βία που βασίζεται στο φύλο.

"Είναι σαφές ότι η ευθύνη έγκειται στο Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο (TMC) ως αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού", αναφέρουν και προειδοποιούν ότι "όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταχρήσεις που διαπράττονται πρέπει να διερευνώνται με ανεξάρτητο και διαφανή τρόπο και οι δράστες να λογοδοτούν για τις πράξεις τους".

"Είναι καθήκον του TMC να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων στο Σουδάν. Τα μέλη των δυνάμεων για την ελευθερία και την αλλαγή (FFC) και άλλων πολιτών που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως.

Πρέπει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στον αστικό χώρο και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο", τονίζουν οι 28.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν και εξακολουθεί να δεσμεύεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναγκών του πληθυσμού.

Οι 28 προειδοποιούν ότι τα εμπόδια στην έγκαιρη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να καταργηθούν αμέσως, μεταξύ άλλων και στο Χαρτούμ, ενώ πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού και ασθενών και να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και η προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς και ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής πρόσβασης.

Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) για τη δημιουργία μεταβατικής αρχής υπό την ηγεσία των πολιτών. Προς το σκοπό αυτό, η ΕΕ ζητεί την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του TMC και του FFC, βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ καλεί επίσης την TMC να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την FFC να ανταποκριθεί αναλόγως και και στα δύο μέρη να απέχουν από μονομερείς κινήσεις.

Η ΕΕ υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο της ΑΕ και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που έχει αναλάβει ο απεσταλμένος της ΑΕ για να προωθήσει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, σε συνεργασία με την Αιθιοπία, την Προεδρία της IGAD. Η ΕΕ συγχαίρει τον ρόλο της Αιθιοπίας για τη διευκόλυνση της επανάληψης των συνομιλιών.

Η ΕΕ επιδοκιμάζει επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ να αναστείλει το Σουδάν από τη συμμετοχή του σε όλες τις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποτελεσματική δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής με πολιτικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι θα εφαρμοσθούν ποινικά μέτρα της ΑΕ σε περίπτωση μετάβασης σε μια τέτοια αρχή παρεμποδίζεται.

Η ΕΕ καλεί περαιτέρω άλλους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες να διαδραματίσουν εποικοδομητικό και συντονισμένο ρόλο προς υποστήριξη της ηγεσίας της ΑΕ σε αυτή τη βάση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους σε αυτό το πλαίσιο.

Οι προσδοκίες του λαού του Σουδάν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας ομαλής, ειρηνικής, χωρίς αποκλεισμούς και με πρωτοβουλία των πολιτών μετάβασης που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική κυριαρχία μέσω διαφανών και αξιόπιστων εκλογών και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να υπενθυμίσει την υποχρέωση του Σουδάν να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σύμφωνα με την απόφαση 1593 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.