Quantcast

Την ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ εξέτασε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) σε σύνθεση των Υπουργών Άμυνας συζήτησε σήμερα πώς να διατηρήσει την ανάπτυξη ικανοτήτων της ΕΕ σε περιόδους διαταραχών.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της EDA μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Άμυνας επεσήμαναν την ανάγκη για περισσότερα συνεργατικά έργα, κέρδη απόδοσης και οικονομίες κλίμακας ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πλοήγηση στην τρέχουσα κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης είναι έτοιμες για το μέλλον.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για ακόμη περισσότερη πολυεθνική συνεργασία στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την αντιμετώπιση ενός άνευ προηγουμένου και διαφορετικού συνόλου προκλήσεων και συμφώνησαν ότι οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ που προωθήθηκαν από το 2016 πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ.

Τόνισαν τη σημασία της τήρησης των δεσμευτικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της PESCO, της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την ανάπτυξη ικανοτήτων, με βάση την ολοκληρωμένη ανασκόπηση της άμυνας (CARD) και την πλήρη αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ) ως ισχυρό κίνητρο σε επίπεδο ΕΕ. Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης πώς να διασφαλίσουν καλύτερα ότι η Ευρώπη διαθέτει πολύ ανθεκτικές και ανταποκρινόμενες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι σε θέση να αποτρέψουν, να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε πολλές απειλές και σενάρια.

"Το αν είμαστε διατεθειμένοι ή όχι να ανταποκριθούμε στις σημερινές απειλές ασφαλείας εξαρτάται από την ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε πόρους και ενεργούμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να εξορθολογίζουμε, να ενισχύουμε τις δυνατότητές μας και να αναπτύσσουμε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση κρίσεων και την προώθηση της σταθερότητας. Οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ έχουν τεθεί σε εφαρμογή, αλλά για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους, πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στις εθνικές αμυντικές πολιτικές και τις διαδικασίες σχεδιασμού των κρατών μελών", δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας και υλοποίησης έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πώς μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τα κράτη μέλη σε έργα και προγράμματα συνεργασίας, ώστε αυτά να καταστούν λειτουργικά εγκαίρως.

Το επόμενο υπουργικό διοικητικό συμβούλιο της EDA θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, όταν θα παρουσιαστεί η πρώτη έκθεση CARD (συντονισμένη ετήσια επισκόπηση για την άμυνα). Η έκθεση θα λειτουργήσει ως μονοπάτι για την ενημέρωση μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων σχετικά με τις πιο ελπιδοφόρες, πιο αναγκαίες και πιεστικές ευκαιρίες για πολυεθνική συνεργασία.