Quantcast

Την «καταδίκη του αρχηγού του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος» προβάλλουν τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης

Την «καταδίκη του αρχηγού του ελληνικού ναζιστικού κόμματος» προβάλλουν από το μεσημέρι, σε δημοσιεύματά τους στις ιστοσελίδες τους σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, αναπαράγοντας το σχετικό τηλεγράφημα από την Αθήνα, του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Σε είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας τονιζόταν ότι ο ιδρυτής του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" Νικόλαος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος ως ηγούμενος εγκληματικής οργάνωσης. Ένα δικαστήριο στην Αθήνα εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έπειτα από δίκη πεντάχρονης διάρκειας. Χιλιάδες άνθρωποι μπροστά στο δικαστικό μέγαρο αντέδρασαν με επευφημίες.

Το τηλεγράφημα του ΑΡΑ αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση για τον "ιδρυτή του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, Χρυσή Αυγή, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης", και στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δικαστήριο και αντέδρασαν με επευφημίες για την απόφαση.

Σημειώνει επίσης πως, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστήριο, πολλοί έφεραν αφίσες με επιγραφές όπως "Οι άνθρωποι θέλουν τους Ναζί στη φυλακή", ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Πέραν του αρχηγού του κόμματος Μιχαλολιάκου, κατηγορούμενοι στη δίκη για τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ, ήταν σχεδόν 70 ακόμη άτομα, που εκτός από τη δολοφονία κατηγορούνταν και για άλλες αξιόποινες πράξεις καθώς επίσης και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΡΑ, η "Χρυσή Αυγή", η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και έχει στενούς δεσμούς με τη νεοναζιστική σκηνή, είναι διαβόητη για τις επιθέσεις της σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους, ενώ είχε αποκτήσει επιρροή από το 2010 με τη σοβαρή οικονομική κρίση.

Είχε αναδειχτεί τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2015, αλλά από τις εκλογές πέρυσι τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, δεν εκπροσωπείται πλέον στην ελληνική Βουλή, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.