Quantcast

Την Τουρκία επισκέπτεται ο Μπορέλ στις αρχές της εβδομάδας, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών. 

Ο Μπορέλ μεταβαίνει στην Τουρκία στις αρχές της εβδομάδας, 6 και 7 Ιουλίου.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. θα βρεθεί στην γείτονα χώρα, πριν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας και των ευρωτουρκικών σχέσεων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ΕΕ η οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία.

«Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έλθουμε σε επαφή με την Τουρκία και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον κ. Δένδια.

«Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, διότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», δήλωσε ο Μπορέλ και πρόσθεσε «Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που εφευρέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες. Και νομίζω ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έλθουμε σε επαφή με την Τουρκία και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Θα είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να επιλύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. επισκέφθηκε και την Κύπρο όπου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με επίκεντρο των συνομιλιών τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει.