Quantcast

Τις διασυνδέσεις της Άγκυρας με θύλακες της Αλ Κάιντα αποκάλυψε γνωστός Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, προχώρησε μέσω ενός αποκαλυπτικού ρεπορτάζ από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας όπου διαμένει, ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. 

Ο γνωστός αυτοεξόριστος δημοσιογράφος και διαχειριστής της ερευνητικής ανεξάρτητης ιστοσελίδας Nordic Monitor, δημοσιοποίησε νέα απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν ότι ύποπτοι εγκληματίες και τρομοκράτες είχαν έρθει σε επαφή με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους που χρησιμοποιούσαν ασφαλή τηλέφωνα που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν υποκλοπές στις συνομιλίες τους. 

Το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2018 που εκδικάστηκε από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αφορούσε δεκάδες ασφαλή κινητά τηλέφωνα που παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκετούς υπουργούς, τον αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 επισημάνθηκαν σε βάση δεδομένων που διατηρεί η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon Iletisim Baskanl?g?, TIB), υπηρεσία που επεξεργάζεται αιτήματα υποκλοπών που έχουν εγκριθεί από το δικαστήριο από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στη δικογραφία.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούσαν ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και παραδόθηκαν σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αφού αναπτύχθηκαν από μηχανικούς που απασχολούνταν στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK), έναν κρατικό οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας.

Στα παρακάτω απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, φαίνεται αναλυτικά ο κατάλογος των συγκεκριμένων τηλεφώνων και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας που τα χρησιμοποιούσαν, με τον Ερντογάν να φιγουράει στην πρώτη θέση της λίστας, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συμβούλου Sefer Turan, ύποπτου σε έρευνα για την τρομοκρατία της Quds Force. 

Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπό παρακολούθηση τέθηκαν τα τηλέφωνα και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του τότε υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, του υφυπουργού Efgan Ala, του υπουργού Οικονομίας Zafer Çaglayan, ο οποίος κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για σχέδιο παραβίασης κυρώσεων που αφορούσε το Ιράν, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Besir Atalay, αλλά και πολλών άλλων. 

Οι εν λόγω υποκλοπές των επικοινωνιών, αποδεικνύουν ακράδαντα ότι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με άτομα που παρακολουθούνταν από την Αστυνομία ή τις Μυστικές Υπηρεσίες εκείνη την περίοδο στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που κάνουν οι Αρχές για να μάθουν περισσότερα για τα δίκτυα εγκλήματος και τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Οι συνδέσεις του Ερντογάν με την Αλ Κάιντα 

Σημειώνεται ότι το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει μυστική υποκλοπή που έδειξε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα ασφαλές τηλέφωνο σε εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με υποκλαπείσα κλήση μεταξύ του προσωπάρχη του Ερντογάν Hasan Dogan και του Osama Qotb, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Yasin al-Qadi -ο οποίος περιλαμβανόταν ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα τόσο στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και στον κατάλογο του ΟΗΕ για πολλά χρόνια- οι δύο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

Οι εν λόγω αποκαλύψεις φέρνουν για ακόμα μια φορά σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά παρουσιάζουν επίσης τη βαθιά εμπλοκή της Άγκυρας με εγκληματικές ομάδες και τρομοκρατικά δίκτυα.