Quantcast

Tο «άδειασμα» Ερντογάν στον Τραμπ για τους S-400 και το «καρφί» για την Ελλάδα

Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τον Τραμπ για να… ξεφορτωθεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η αμερικανική πρόταση αποτελεί ανάμειξη σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και δεν είναι δίκαιη, όπως αποκάλυψε σε Τούρκους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής από τις ΗΠΑ.

«Μας είπαν είναι δικαίωμα σας να συνεχίσετε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως να περάσετε με τρακτέρ πάνω από τους S-400. Εμείς τους είπαμε πως θεωρούμε πως θα είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας η απόσυρση των S-400», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, πέταξε και ένα… καρφί για την Ελλάδα:  «Δεν είπατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει S-300. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο εκεί;».

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα έχει αποφύγει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, αλλά οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις πωλήσεις αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και εξαίρεσαν την Άγκυρα από το πολυεθνές πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους.

Ο Ερντογάν φέρεται, μάλιστα, να έλαβε και διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω την Τουρκία στο Προσφυγικό.

«Ο Τραμπ με ρώτησε αν μπορούμε να δώσουμε σε κάποιους πρόσφυγες την Τουρκική υπηκοότητα. Του είπα πως ήδη το κάνουμε επιλεκτικά. Ο ίδιος μου είπε πως “ήδη έχω κάνει κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές χώρες για ενίσχυση. Κανένας δεν μου είπε πως θα δώσουμε τόσα. Όμως θα τους ζορίσω κι άλλο”».

Ο Ερντογάν ζητεί ξανά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει πως οι Αρχές των ΗΠΑ θα εκδώσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, στη χώρα του. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, «αρχιτρομοκράτη».

Η Άγκυρα ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον.

«Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη, όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας ζητείται», επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν διατείνεται ότι Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 από μερίδα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος λέει πως οι Αρχές έχουν αποστείλει στην αμερικανική κυβέρνηση «ντοκουμέντα» που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν τη σχέση του Γκιουλέν με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, άλλοτε σύμμαχος του Ερντογάν, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του Τούρκου ηγέτη.