Quantcast

Το Ιράν θα ζητήσει τη μεσολάβηση της Ιαπωνίας για την άρση των πετρελαϊκών κυρώσεων

Το Ιράν θα ζητήσει από την Ιαπωνία να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον ώστε να χαλαρώσουν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters πριν από μια επίσκεψη στο Ιράν του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, που είναι ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, φθάνει στην Τεχεράνη εν μέσω της αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προκαλεί φόβους για άλλη μια στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.

«Η Ιαπωνία μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί η συνεχιζόμενη ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στην Αμερική... ως χειρονομία καλής θέλησης, η Αμερική θα μπορούσε είτε να άρει τις άδικες πετρελαϊκές κυρώσεις, είτε να παρατείνει τις εξαιρέσεις, είτε να τις αναστείλει», δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε: «Ο Άμπε μπορεί να είναι ένας σπουδαίος μεσολαβητής για να διευκολύνει κάτι τέτοιο».

Σε μια τετραήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε καλωσορίσει την βοήθεια του Άμπε στην αντιμετώπιση του Ιράν. Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.