Quantcast

«Το Κίεβο θα πέσει εντός των επόμενων 24-96 ωρών» - Τι προβλέπει κορυφαίο αμερικανικό think tank -LIVE εικόνα

To αμερικανικό think tank, Institute for the Study of War (Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου), εκτιμά πως εντός των επόμενων 24 με 96 ωρών επίκειται η τελική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά περίχωρα του Κιέβου, με την επίθεση να τοποθετείται χρονικά εντός των επόμενων 24 με 96 ωρών.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο υποστηρίζει πως οι Ρώσοι αυξάνουν τις προμήθειες τους και ενισχύονται, τη στιγμή που πραγματοποιούν επιθέσεις με το πυροβολικό και από αέρος για να «αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές της πόλης» πριν από τη μεγάλη επίθεση.

«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των περιοχών που έχουν περικυκλώσει με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, τότε αυτή η επιχείρηση μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη σε σχέση με τις προηγούμενες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία συνεχίζουν να κινούνται προς τα δυτικά προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό, εντείνοντας παράλληλα τις επιθέσεις βόρεια προς τη Ζαπορίζια και τα ανατολικά προς τη Μαριούπολη και το Ντονμπάς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο, τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα κινούνται προς το Μικολάγεφ, αναζητώντας ενδεχομένως μια διαδρομή για να παρακάμψουν την πόλη και να συνεχίσουν την προέλαση προς την Οδησσό.

Δείτε τον χάρτη:

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του αμερικανικού think tank:

Δείτε LIVE εικόνα:

Έκλεισε ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

Σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη διακόπηκε, ως αποτέλεσμα ρωσικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η εκκένωση προχωρά στην πόλη Σούμι και στην πόλη Ιρπίν. Ωστόσο, στην τελευταία, οι Ρώσοι φέρονται να μην διασφαλίζουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση της περιοχής που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Ένα δεύτερο κομβόι με κατοίκους εγκατέλειψε την ουκρανική πόλη Σούμι μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα με την Ρωσία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι η εκεχειρία τηρήθηκε ως επί το πλείστον, επιτρέποντας το πρώτο κύμα πολιτών να εγκαταλείψουν την πόλη, μεταξύ των οποίων και 1.000 ξένοι φοιτητές.

Η Μόσχα δήλωσε ότι άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες τέσσερις ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες από το Κίεβο ότι οι Ρώσοι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονταν καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούσαν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή.

Σε σύντομο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον προεδρικό σύμβουλο Κιρόλο Τιμοσένκο εικονίζεται ένα κόκκινο λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν μερικοί πολίτες.

Ukrinform: 41 παιδιά νεκρά και 76 τραυματισμένα από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram, όπωςμεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι από το Χάρκοβο απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα. «Μεταξύ τους είναι μια μητέρα με τα τρία της παιδιά, που σώθηκαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Ωστόσο από το ωστικό κύμα τραυματίσθηκε το ένα παιδί. Επίσης μια γυναίκα δήλωσε ότι την ώρα που μιλούσε με έναν αστυνομικό, μπροστά στα μάτια τους σκοτώθηκε ένα παιδάκι», δήλωσε κατόπιν.

Στην πόλη Ντεργκάτσι της περιοχής του Χαρκόβου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό, επλήγησαν το λύκειο Ν3 και τετράγωνα με κατοικίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδάκι.

Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στην Μαριούπολη και στην Βοπλνοβάχα καθώς οι πόλεις αυτές έχουν πολιορκηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η Ντενίσοβα, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανάφερε ότι βομβαρδιστήκαν περιοχές αμάχων στο Νικολάγεφ, το νότιο τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 60 σπίτια, ενώ από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο τις μέρες αυτές επλήγησαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού περίπου 30 σχολεία, 27 παιδικοί σταθμοί και 5 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια

«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.

"Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο", είχε πει νωρίτερα σήμερα ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

"Αυτό δεν σταματά", είχε σημειώσει, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

Ο Γκράντι παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μετά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι οποίες υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή.

Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής της UNHCR χαιρέτισε την "υποδειγματική" υποδοχή που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες αυτές οι τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, η Ρουμανία και η Μολδαβία φιλοξενούσαν έκαστη περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες σήμερα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- συνεχίζουν στη συνέχεια τον δρόμο τους προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη όπου έχουν συγγενείς ή φίλους.

Ο Γκράντι έκρινε ότι "προς το παρόν" οι χώρες αυτές καταφέρνουν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες αυτοί έχουν "κάποιους πόρους". "Μεγάλος αριθμός φτάνει με αυτοκίνητα και, κυρίως, έχουν διασυνδέσεις, μπορούν να πάνε εκεί όπου έχουν οικογένεια, φίλους, μια κοινότητα".

"Αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και διασυνδέσεις", σύμφωνα με τον ίδιο.

"Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλον τον κόσμο στην Ευρώπη και πέραν αυτής", τόνισε.

Ο Γκράντι δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, "ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών". "Τώρα πρόκειται για 8 μέρες", επισήμανε.

"Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογράμμισε.