Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τον Ερντογάν: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. 

Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ  της Τουρκίας  και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, βάσει της οποίας οι δύο χώρες συμφωνούν να συνεργαστούν για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη την  περασμένη Τετάρτη.

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση για το πως σχολιάζει η αμερικανική διπλωματία το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα από την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) απάντησε :

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες συνοριακές διαφορές άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για τη σύγκρουση στη Λιβύη να υιοθετεί ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να εργαστούν προς μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωση της υπογραφής μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – GNA (Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθά και είναι προκλητική».

Πάιατ: Καίριας σημασίας η πρόσκληση Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Καίριας σημασίας χαρακτήρισε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως για τις ΗΠΑ η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στο όραμα ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος πυλώνας για την περιφερειακή σταθερότητα.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε την ανάγκη κάθε συμφωνία να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, είπε ότι για το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν».

Την παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Το θέμα του μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας έθεσε στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση που είχε μαζί του στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε τα εξής: "είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, τον κ.Γιοσέπ Μπορρέλ, για τα θέματα που αφορούν τα δυο τελευταία memoranda, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ.Σεράτς ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης."

"Του έκανα μια αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda και μόνο με τη ύπαρξή τους αποτελούν προσβολή των συμφερόντων, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών", σημείωσε.

"Του ζήτησα επίσης να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των θαλασσών”, ανάφερε ο Νίκος Δένδιας.

Σημείωσε μάλιστα ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού στον Ύπατο Εκπρόσωπο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

"Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα", επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.