Quantcast

Το Συμβούλιο παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας- Στη Relex ξανά τα μέτρα κατά Τουρκίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας για ένα έτος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων κατά τεσσάρων ατόμων που σχετίζονται με τις ανεξιχνίαστες εξαφανίσεις δύο πολιτικών της αντιπολίτευσης, ενός επιχειρηματία και ενός δημοσιογράφου το 1999 και το 2000.

Το Συμβούλιο παρέτεινε επίσης την παρέκκλιση από τα περιοριστικά μέτρα που επιτρέπουν την εξαγωγή εξοπλισμού και περιορισμένου αριθμού αθλητικών τυφεκίων και αθλητικών πιστολιών ειδικής χρήσης στη Λευκορωσία, τα οποία υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές κατά περίπτωση.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας θεσπίστηκαν αρχικά το 2004 και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα εγκρίθηκαν το 2011 εναντίον όσων εμπλέκονται στην παραβίαση των διεθνών εκλογικών προτύπων και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Το εμπάργκο όπλων εισήχθη το ίδιο έτος.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2016, το Συμβούλιο αποφάσισε να άρει τα περιοριστικά μέτρα για 170 άτομα και τέσσερις εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα το εμπάργκο όπλων και τις κυρώσεις κατά των τεσσάρων ατόμων.

Την ίδια στιγμή, τα νομικά κείμενα που προετοίμασε η ΕΥΕΔ για τα περιοριστικά μέτρα κατά των δύο προσώπων που εντάχθηκαν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ για τη συμμετοχή τους στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑOZ, βρίσκονται στο επίκεντρο συνεδρίασης της αρμόδιας ομάδας εργασίας Relex.

Αν ολοκληρωθεί η έγκρισή τους στη Relex, τότε τα κείμενα παραπεμφθούν για έκριση από το Coreper και υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών στη πρώτη εύκαιρη σύνθεση. Ως τότε θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει και η εθνική τους έγκριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.