Quantcast

Τουρίστας εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο για 110 ημέρες ως άλλος... Τομ Χανκς

Την ταινία "The Terminal" με ήρωα τον Τομ Χανκς που παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θυμίζει η περιπέτεια ενός τουρίστα, που παρέμεινε εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μανίλας για περισσότερες από 100 ημέρες.

Ο Ρομάν Τροφίμοφ, που ζει στην Εσθονία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μανίλας από την Μπανγκόκ στις 20 Μαρτίου, αλλά δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα καθώς δεν εκδίδονταν πλέον βίζες εισόδου στις αφίξεις. Ο άνδρας είπε πως του πήραν το διαβατήριο πριν καν φθάσει στο τμήμα μετανάστευσης. Η αεροπορική εταιρεία με την οποία είχε ταξιδέψει, η AirAsia, δεν μπορούσε να τον επιστρέψει στην Ταϊλάνδη και του είπαν πως θα έπρεπε να περιμένει να ολοκληρωθεί η εντολή για καραντίνα ώσπου να του επιτραπεί να πετάξει. Το lockdown, που περιόρισε όλα τα ταξίδια, εκτός από όσους είναι διπλωμάτες, υγειονομικό προσωπικό ή ανθρωπιστική αποστολή, επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων στις 16 Μαρτίου. Ο κ. Τροφίμοφ, που λέει ότι είναι ανάπηρος, παρομοίασε την κατάστασή του με φυλάκιση στο αεροδρόμιο. Κοιμόταν σε δωμάτιο αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ επιβίωσε με φαγητό και σνακ που του προσέφερε το προσωπικό.

Ζήτησε επανειλημμένα από την πρεσβεία του βοήθεια αλλά δεν κατάφεραν να οργανώσουν μια πτήση επαναπατρισμού. "Η υγεία μου επιδεινώνεται διαρκώς λόγω υποσιτισμού, της έλλειψης ήλιου και φρέσκου αέρα. Δεν έχω άλλη επιλογή, από το να μιλήσω δημοσίως. Παρακαλώ, μοιράστε το στα ειδησεογραφικά πρακτορεία". Ο Τροφίμοφ θα έφευγε για το Σεμπού στις Φιλιππίνες την ίδια ημέρα που προσγειώθηκε στη Μανίλα ενώ είχε κλείσει πτήση επιστροφής για την Μπανγκόκ στις 2 Απριλίου. Και οι δύο ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση χαλάρωσε τον Ιούνιο, οι περισσότερες πτήσεις δεν επιτράπηκε να πραγματοποιηθούν, περιλαμβανομένων και αυτών με προορισμό την Εσθονία. Ο τουρίστας είπε στην εσθονική ραδιοτηλεόραση ERR ότι δεν του επιτρέπεται να πετάξει εκτός Φιλιππίνων σε άλλη χώρα καθώς δεν του επιτράπηκε η είσοδος και μπορεί να τον μεταφέρει πίσω μόνο η αεροπορική εταιρεία που τον έφερε στη Μανίλα.

"Μου πήραν το διαβατήριο και θα μου το δώσουν πίσω μόνο όταν πετάξω για Εσθονία. Αλλά δεν πετούν στην Εσθονία, δεν πετούν πουθενά τώρα. Οπότε περιμένω την επανέναρξη των πτήσεων. Μου δόθηκε μια ευκαιρία μέσω των Τουρκικών Αερογραμμών αλλά δεν πετούν ούτε εκεί αυτήν τη στιγμή. Οπότε περιμένω, η ημερομηνία αναχώρησης έχει καθυστερήσει τέσσερις φορές ως τώρα. Επεκτείνουν την κατάσταση ανάγκης εδώ, η χώρα παραμένει κλειστή".