Quantcast

Τουρκία: Μία Βόρεια Κορέα στις παρυφές της Ευρώπης - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πολυαναμενομένη δοκιμή των πυραύλων S-400 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε, συνειρμικά έφερε μνήμες από αντίστοιχες πολυδιαφημισμένες δοκιμές πυραυλικών συστημάτων από κράτη που θέλουν περισσότερο να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά αυτές τις δραστηριότητες, παρά να εστιάσουν στην ουσία, όπως η Βόρειος Κορέα για παράδειγμα.

Και όταν στη σκέψη κάποιου έρχεται αυτός ο συνειρμός, τότε προκύπτουν και πολλές άλλες ομοιότητες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι πρόσφατα εξομοίωσε απόλυτα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με αυτό της Τουρκίας, θέλοντας να φέρει παραδείγματα χωρών όπου η λέξη δημοκρατία είναι πλέον άγνωστη.

Παρωδία

Η πρόσφατη δοκιμή των αντιαεροπορικών πυραύλων υπήρξε μία παρωδία. Η Τουρκία αφού κατάφερε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους παραδοσιακούς συμμάχους της για την προμήθεια τους, με σκοπό μόνο και μόνο τον «τσαμπουκά», τους ενεργοποίησε και εκτέλεσε δοκιμή λίγες μέρες πριν. Το σχετικό βίντεο αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι οι βολές ήταν «άσφαιρες», διότι ενώ φαίνεται η εκτόξευση ενός πυραύλου, ωστόσο δεν φαίνεται να χτυπάει κανένα στόχο, ούτε και ακούγεται ήχος έκρηξης. Ρωσικές πηγές επιβεβαίωσαν άλλωστε την αποτυχία της δοκιμής, ενώ και η Τουρκία δεν προχώρησε σε διάψευση της ρωσικής δημοσίευσης. Το τουρκικό καθεστώς στην αγωνιώδη του προσπάθεια να «επικοινωνήσει» την τεράστια αυτή επιτυχία, στάθηκε άτυχο γιατί αν δεν υπήρχε το εν λόγω βίντεο, σήμερα θα είχαμε «χαρές και πανηγύρια» για «μία ακόμη μεγαλειώδη επιτυχία» του Προέδρου Ερντογάν, όπως και άλλες πολλές, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Όπως ακριβώς, δηλαδή, γίνεται και στη Βόρειο Κορέα, όπου ποτέ δεν δίνονται λεπτομέρειες από τις δοκιμές, απλά το καθεστώς ενημερώνει για «την απόλυτη επιτυχία τους» και την απόλυτη ευαρέσκεια του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο κορωνοϊός

Όμως οι ομοιότητες μεταξύ των Τουρκίας και Βορείου Κορέας και ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επίσης εντυπωσιακές. Ο ηγέτης της τελευταίας ήταν κάθετος από την πρώτη στιγμή, ο ιός δεν τόλμησε να εισέλθει στη χώρα! Ο Πρόεδρος Ερντογάν από την άλλη, έχει επικαλεσθεί τους τελευταίους δέκα μήνες πολλά ενδιαφέροντα επιχειρήματα για να πείσει το λαό του ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου ανακοίνωνε ότι δεν είχε κανένα κρούσμα, παρόλο που τα σύνορα της Τουρκίας είχαν παραμείνει ανοικτά προς όλους εκτός από το Ιράν, και το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» ήταν από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως. Ακολούθησε η περίφημη «κολόνια» εναντίον του κορωνοϊού η οποία υποτίθεται ότι προστάτευε από τη διάδοση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, ενώ επίσης, η γείτονα δεν «έχασε την ευκαιρία» να αναπτύξει το δικό της τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, για το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ καμία επιστημονική δημοσίευση, ούτε υποβολή πατέντας σε διεθνή οργανισμό. Ένα τεστ που στήριζε την αξιοπιστία του στο ότι έβγαζε μόνο αρνητικά αποτελέσματα! Και όταν αυτά δεν ήταν ικανά να εξαπατήσουν τη κοινή γνώμη, ήρθε το «μαγείρεμα» των στοιχείων που επίσημα ανακοινώνονται, στα οποία ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο αυτούς που είναι θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα (!!!). Η Τουρκία δηλαδή, δεν εμφανίζει τους ασυμπτωματικούς που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, γράφοντας παράλληλα στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εναρμονίσει τα μέτρα συλλογής δεδομένων με τις υπόλοιπες χώρες του πολιτισμένου κόσμου, οι οποίες παρεμπιπτόντως με βάση αυτά προβαίνουν σε κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία. Και παγκόσμιος μολυντής COVID-19 δηλαδή η Τουρκία!!!

Το τρίτο παλάτι

Αυτές λοιπόν οι «μεγάλες επιτυχίες» δίνουν το δικαίωμα στον Πρόεδρο Ερντογάν να ζει ως σουλτάνος εις βάρος της τσέπης και της υγείας των άλλων. Η χλιδή με την οποία διαβιεί παραπέμπει σε άλλες εποχές. Πρόσφατα δε, απέκτησε το τρίτο παλάτι του στην πόλη Αχλάτ, με έντονα τα στοιχεία που παραπέμπουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο νεοοθωμανισμός, δηλαδή, σε όλο του το μεγαλείο. Μια εικόνα που χαρακτηρίζει και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, όπου οι υπερβολικές εικόνες χλιδής που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα του, είναι αντιστρόφως ανάλογες της οικονομικής κατάστασης των απλών πολιτών της χώρας του. Ο Τούρκος Πρόεδρος ενεργώντας προβλέψιμα πλέον, όπως κάθε αυταρχικός ηγέτης, δεν δίνει δεκάρα για την κριτική που του ασκείται εάν φυσικά δεν φιμωθεί από την γνωστή και πολλάκις κατακριτέα κατάσταση που επικρατεί στην ελευθερία του τύπου. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τροφοδοτεί με ψεύδη και εθνικισμό τον λαό του για να τον κρατά υπό τον έλεγχο του.

Στο βωμό του επικοινωνιακού παιχνιδιού ο Τούρκος Πρόεδρος έχει χάσει κάθε έννοια μέτρου, λογικής και επαφής με την πραγματικότητα. Είναι επικίνδυνος κυρίως για το λαό του, και τον αδικεί προσπαθώντας συνεχώς να τον εξαπατά με τα ψέματα και τη στρεβλή εικόνα που του παρουσιάζει.

«Βόρειες Κορέες»

Αυτή όμως η αλλοπρόσαλλη και επιθετική συμπεριφορά επεκτείνεται όμως και εκτός συνόρων και αγγίζει και τη χώρα μας. Εμείς αντιδράμε και η στρατιωτική ηγεσία και η κυβέρνηση δίνουν το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε και δυναμική απάντηση αν χρειαστεί, όπως άλλωστε το πράξαμε σε όλες τις προκλήσεις που δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να το πράττουμε το τελευταίο διάστημα.

Η επόμενη επιτυχία θα είναι να δουν επιτέλους καθαρά τα πράγματα όσοι πλήττονται από την προκλητική, παράνομη και ανεδαφική συμπεριφορά της Τουρκίας και να αντιληφθούν, ότι στις παρυφές της Ευρώπης αναπτύσσεται ένα καθεστώς καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Βόρειας Κορέας!! Και αυτό όσοι πραγματικά ανησυχούν για τις «Βόρειες Κορέες» δεν πρέπει να το αφήσουν να συμβεί!!!