Quantcast

Τουρκία - Σαουδική Αραβία: Για βελτίωση σχέσεων συζήτησαν Ερντογάν - Σαλμάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν για τα μέσα με τα οποία θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, σπάνιας μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου χθες το βράδυ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την παραμονή της συνόδου της G20, όπου προεδρεύει η Σαουδική Αραβία, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου, προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διευθετήσουν τα προβλήματα», επισήμανε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων την πολιτική που ακολουθούν στις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Η ένταση στις σχέσεις τους οξύνθηκε μετά τη δολοφονία, το 2018, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.