Quantcast

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό επίπεδο–ρεκόρ η τουρκική λίρα, εν μέσω εντάσεων της Άγκυρας με τη Δύση

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε νέα χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ καθώς οι εντάσεις της 'Αγκυρας με τη Δύση συνδυάστηκαν με τη μη συμβατική νομισματική πολιτική και την αύξηση του πληθωρισμού.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 2%, πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διέταξε την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ και εννιά άλλων δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά κατηγορείται ότι χρηματοδότησε διαμαρτυρίες στην Τουρκία το 2013 και για συμμετοχή του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η ένταση της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τον Καβαλά σημειώνεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, με τις απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους να φτάνουν το 24% που είναι η χειρότερη επίδοση με διαφορά μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του, όπως ανέφεραν σε κοινή σημερινή ανακοίνωσή τους μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.