Quantcast

Τουσκ για Brexit: Δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι για μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη

Για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου για το Brexit την περασμένη Τετάρτη, ενημέρωσε την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 ηγετών, σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, χορήγησε ευέλικτη παράταση της περιόδου του άρθρου 50 έως την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτή η επέκταση δίνει στους Βρετανούς φίλους μας περισσότερο χρόνο και πολιτικό χώρο για να βρουν μια διέξοδο από την τρέχουσα κατάσταση. Ελπίζω ότι θα τον χρησιμοποιήσουν αυτή τη φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανακοίνωσε ο Τουσκ στα μέλη το σώματος.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα περιμένει ένα σαφές μήνυμα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με μια μελλοντική πορεία. Σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ), η περίοδος παράτασης θα λήξει αυτομάτως την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ένωση εκείνη την ημέρα. Είναι σαφές σε όλους ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου άνοιγμα της ΣΑ. Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η διαδικασία επικύρωσης, η ΕΕ των 27 είναι έτοιμη να επανεξετάσει την Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση, εάν επρόκειτο να εξελιχθεί η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου", ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "μόνο μια μακρά παράταση εξασφαλίζει ότι όλες οι επιλογές θα παραμείνουν στο τραπέζι, όπως η επικύρωση της ισχύουσας ΣΑ ή ο πρόσθετος χρόνος για να αναθεωρηθεί το ίδιο το Brexit, αν αυτό ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού".

Όπως είπε αυτή η ευέλικτη επέκταση δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις μια σχετική σιγουριά για το επόμενο εξάμηνο και ταυτόχρονα επιτρέπει στην ΕΕ να επικεντρωθεί σε άλλες προτεραιότητες που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές, όπως το εμπόριο με τις ΗΠΑ ή η νέα ηγεσία των οργάνων. "Γνωρίζω ότι ορισμένοι εξέφρασαν φόβους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να διαταράξει τη λειτουργία της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, η ΕΕ των 27 δεν ενέδωσε σε τέτοιους φόβους. Στην πραγματικότητα, από την αρχή της διαδικασίας Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα εποικοδομητικό και υπεύθυνο κράτος-μέλος της ΕΕ. Επομένως, δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει", εξήγησε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζεται ως κράτος-μέλος 2ης κατηγορίας κατά τη διάρκεια της παράτασης, κάτι που όπως είπε δεν δύναται να συμβεί. "Μια από τις συνέπειες της απόφασής μας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο μήνα. Θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σοβαρά, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες, ίσως και περισσότερο. Θα είναι κανονικά μέλη του Κοινοβουλίου, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους", δήλωσε επεξηγηματικά ο Τουσκ.

"Ξέρω ότι, και στις δύο πλευρές του Καναλιού, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε κουραστεί με το Brexit, κάτι το απολύτως κατανοητό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να πούμε: `ας τελειώνουμε`, μόνο και μόνο επειδή είμαστε κουρασμένοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το Brexit με ανοιχτό μυαλό και με πολιτισμένο τρόπο", προειδοποίησε ο Ντ.Τουσκ και κατέληξε απαντώντας εμμέσως και στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Μακρόν, χωρίς να τον κατονομάζει, σε σχέση με τα όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του άρθρου 50. Είπε χαρακτηριστικά: "κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένας από τους ηγέτες μας προειδοποίησε ότι δεν είμαστε ονειροπόλοι και ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή, αλλά σήμερα, μπροστά σας, θα ήθελα να πω: Σε αυτή τη μάλλον δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι για μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη", κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ευχόμενος στους απερχόμενους ευρωβουλευτές να συναντηθούν εκ νέου και μετά τις εκλογές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ανοίγοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων σημειώνοντας τα εξής: "λέω αυτά τα λόγια όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως πολίτης του Γκντανσκ, του οποίου το 90% καταστράφηκε και αργότερα ανοικοδομήθηκε".

"Θα ανακατασκευάσετε επίσης τον καθεδρικό ναό σας. Από το Στρασβούργο, τη γαλλική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώ τα 28 κράτη μέλη να συμμετάσχουν στο έργο αυτό. Ξέρω ότι η Γαλλία θα μπορούσε να το κάνει μόνη της, αλλά διακυβεύεται εδώ είναι κάτι περισσότερο από απλή υλική βοήθεια. Η καύση του καθεδρικού ναού μας έχει ξανά υπενθυμίζει ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις Συνθήκες. Σήμερα καταλαβαίνουμε καλύτερα την ουσία αυτού το οποίο είναι κοινό και  γνωρίζουμε πόσα μπορούμε να χάσουμε και θα το υπερασπιστούμε μαζί".