«Τραβάει το σχοινί» η Άγκυρα με προκλητική NAVTEX

 Στρατηγική…. δοκιμασίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει επιλέξει η Άγκυρα με διάθεση κλιμάκωσης της έντασης.

Μετά τις δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, και το μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου εθνικού χώρου τα τελευταία 24ωρα, η Τουρκία βγάζει το Αιγαίο το ερευνητικό Τσεσμέ.

Με Navtex έχει προαναγγείλει ένα προκλητικό δρομολόγιο για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεσμεύοντας ένα τεράστιο θαλάσσιο τόξο από τα νοτιοανατολικά της Κύπρου και σημεία μεταξύ άλλων ανοικτά του Καστελόριζου, της Ρόδου, του Σάμου και της Χίου.

"Ραντεβού"... προκλήσεων

Η Τουρκία ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους με προκλητικές κινήσεις και ρητορικές εξάρσεις, ρίχνοντας βαριά σκιά στον σχεδιασμό της επικείμενης επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

"Μέσα στον Ιανουάριο παλεύουμε να προλάβουμε το ταξίδι στην Τουρκία. Δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη", δηλώνουν διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα επιθυμεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν. Περιμένει ωστόσο για να οριστικοποιήσει το ραντεβού, η Άγκυρα να ρίξει τους τόνους καθώς το τετ α τετ σε ανώτατο επίπεδο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο διατηρείται η έξαρση των τουρκικών προκλήσων.