Quantcast

Τραμπ: Εχω ασύγκριτη σοφία! - Αν η Τουρκία κινηθεί εκτός ορίων ή βλάψει Αμερικανούς θα καταστρέψω την οικονομία της

Απειλεί ευθέως με οικονομικά αντίποινα την Τουρκία ο Τραμπ, σε περίπτωση που παρεκτραπεί. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα αναφέρει σε tweet του:

«Όπως έχω δηλώσει έντονα πριν και απλώς να επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει και πριν!). Πρέπει, με την Ευρώπη και με άλλους, να προσέχουν ...

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά την Κυριακή.

Αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς

Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές , καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στην απόφαση του, δηλώνοντας:

"Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δυο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό", έγραψε ο Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του λίγο νωρίτερα.

"Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!", πρόσθεσε.