Quantcast

Τραμπ: Θα μπορούσα να κερδίσω τον πόλεμο στο Αφγανιστάν σε μια εβδομάδα αλλά δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατ. ανθρώπους

Αλλαγή ρητορικής στον Λευκό Οίκο: ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες τις πρόσφατες προσπάθειες του Πακιστάν σχετικά με το Αφγανιστάν την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποδεσμευθεί από τη χώρα έπειτα από 18 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης.

«Σημειώσαμε μεγάλες προόδους τις τελευταίες εβδομάδες και το Πακιστάν μας βοήθησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν στον Λευκό Οίκο.

«Πιστεύω ότι το Πακιστάν θα κάνει πολλά» για τη διαδικασία ειρήνευσης, πρόσθεσε ο Τραμπ αν και στο παρελθόν έχει κατηγορήσει το Ισλαμαμπάντ για «ψέματα» και «διπροσωπία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταφέρουμε να πείσουμε τους Ταλιμπάν να μιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση και να καταλήξουν σε μια συμφωνία, μια πολιτική συμφωνία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Χαν.

Ο Τραμπ επιθυμεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και θεωρεί τη συνεργασία του Πακιστάν κρίσιμης σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα γίνει βάση για τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Ισλαμαμπάντ να πιέσει τους Αφγανούς Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε μια μόνιμη εκεχειρία και να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Καμπούλ και τη Ντόχα και θα έχει νέες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν από τις 22 Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες να συναφθεί μια πολιτική συμφωνία στο Αφγανιστάν πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, που είναι προγραμματισμένες για το τέλος Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων 18 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπογραμμίζοντας ότι επί πολλά χρόνια, επί προεδρίας των προκατόχων του, το Ισλαμαμπάντ «δεν έκανε τίποτε» για τις ΗΠΑ, ο Τραμπ τόνισε τη σημαντική αλλαγή που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες, συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, της αυστηρότητάς του. «Πιστεύω ότι το Πακιστάν δεν σεβόταν τις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους», κατήγγειλε.

«Βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν εδώ και 19 χρόνια, είναι γελοίο», επεσήμανε, εμφανιζόμενος αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους Ταλιμπάν. «Θα έχουμε απαντήσεις για το Αφγανιστάν πολύ γρήγορα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν σε λίγες ημέρες τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αν δεν τους απασχολούσε ο αριθμός των αμάχων που θα σκοτωνόταν.

«Θα μπορούσα να κερδίσω αυτό τον πόλεμο σε μία εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο αφανισμού του Αφγανιστάν «από το πρόσωπο της Γης». «Απλώς δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η δήλωσή του προκάλεσε σήμερα την αντίδραση της Καμπούλ, με την αφγανική κυβέρνηση να ζητεί διευκρινίσεις.

«Το κράτος του Αφγανιστάν δεν έχει επιτρέψει ποτέ και δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη δύναμη να καθορίσει την τύχη του», ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία.

Από την πλευρά του ο Χαν χαιρέτισε την πρόοδο των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν», τόνισε. «Δεν ήμασταν ποτέ στο παρελθόν τόσο έτοιμοι για μια ειρηνευτική συμφωνία», εκτίμησε. «Επιθυμούμε ειρήνη».

Πακιστάν και Ινδία

Με την ευκαιρία της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ πρότεινε επίσης να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης, προς γενική έκπληξη, ότι μίλησε για το θέμα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Μόντι πριν από δύο εβδομάδες. Μου είπε: “Θα θέλατε να είστε μεσολαβητής;”».

Η διάψευση ήρθε αμέσως. «Κανένα αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση δεν υποβλήθηκε από τον πρωθυπουργό στον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε ο Ραβίς Κούμαρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, υπενθυμίζοντας ότι το Νέο Δελχί πιστεύει ότι το ζήτημα του Κασμίρ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διμερείς συζητήσεις με το Ισλαμαμπάντ.

Εξάλλου σήμερα υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στο κοινοβούλιο της Ινδίας, με βουλευτές να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ζητώντας διευκρινίσεις από τον Μόντι, οι οποίες ανάγκασαν τον πρόεδρο του σώματος να ζητήσει επανειλημμένα τη διακοπή της συνεδρίασης.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά το κοινοβούλιο ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιου είδους αίτημα από τον πρωθυπουργό στον Αμερικανό πρόεδρο», υπογράμμισε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ.

«Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι σταθερή θέση της Ινδίας παραμένει ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Πακιστάν πρέπει να συζητιούνται διμερώς», πρόσθεσε.

Χωρισμένο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το Κασμίρ αποτελεί μήλο της έριδας μεταξύ των δύο χωρών από το 1947 οπότε κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις διεκδικούν το Κασμίρ στο σύνολό του και έχουν πολεμήσει δύο φορές για τον λόγο αυτό.