Quantcast

Τσαβούσογλου: Η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πιστεύει η Ελλάδα, συνεχίζουμε τις εκκλήσεις για διάλογο

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, θέλει να πιστεύει ότι με το να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως προπονητή αυτός είναι ένας πιο κερδοφόρος τρόπος». 

Αυτό ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του σε τουρκικό περιοδικό, όργανο του τουρκικού δημοσιογραφικού συνδέσμου KGK (Παγκόσμιου Συμβουλίου ΜΜΕ).

Και προσθέτει: «Η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πιστεύει η Ελλάδα, Συνεχίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις μας για διάλογο, ενώ προστατεύουμε επίσης τα δικαιώματά μας» , 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία, έχει τονίσει ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «Προσπαθούμε να το δείξουμε αυτό επανειλημμένα με τα θετικά βήματα που κάνουμε. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας». Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα αυξάνει τις δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση στην αν. Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου του 2020, η Ελλάδα και η « Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» άσκησαν ισχυρή πίεση επί της ΕΕ για να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όμως χάρη στην αποφασιστική και υπεύθυνη στάση ορισμένων χωρών, αυτή η ιδέα δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία.

«Αυτό που αναμένουμε από την ΕΕ την προσεχή περίοδο, είναι ορισμένα μέλη αντί να υιοθετήσουν μια στάση με βάσητα στενά συμφερόντα, να δώσουν προτεραιότητα στα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα υιοθετώντας μια στάση οραματισμού. Αναμένουμε ότι στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα υπάρξει διάλογος και πρόοδος στη δημιουργία θετικής ατζέντας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια. » είπε.

“Είναι καιρός να εξετάσουμε την διαπραγμάτευση της συμφωνίας δύο κρατών”

 

Για τα Βαρώσια είπε ότι το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι “τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. “Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού”, είπε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “οι Ελληνοκύπριοι και η διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος” και πως γι αυτό τον λόγο θα «αποτελούσε ψευδαίσθηση το να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση”.

“Παρά τις καλές προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων οι Ελληνοκύπριοι επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να παραμείνουν σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε. Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή τη στάση. Η πόλη έκλεισε για 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των Τουρκοκυπριακών αρχών’”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη απογραφής για το περιφραγμένο μέρος της πόλης των Βαρωσίων από το 2019 και λαμβάνοντας υπόψη αυτή την μελέτη το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι “τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης”.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Joe Biden, θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά θέματα. Σημειώνοντας ότι τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η καταπολέμηση της επιδημίας και άλλων σημαντικών εσωτερικών ζητημάτων θα είναι η προτεραιότητα της διοίκησης Μπάιντεν. Απότην άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά επείγοντα προβλήματα στη διεθνή σκηνή που μπορεί να απαιτούν επείγουσα προσοχή, θεωρεί ο Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και κοινές αξίες

Επεσήμανε επίσης ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρήσουν την παραδοσιακή ουδέτερη στάση τους, μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο σε άλλα περιφερειακά ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις μας μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Η γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων δεν έχει θέση σε μια τόσο σημαντική σχέση,» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου καταδικάζει την απόφαση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνηση εναντίον της Τουρκίας με την επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA. «Η απόφαση απερχόμενη αμερικανική διοίκηση, ο κίνδυνος να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους στις διμερείς μας σχέσεις και την περιοχή σε βάρος της επιλογής να μην υποκύψουν στην εγχώρια τα πολιτικά συμφέροντα είναι ατυχές.

Φυσικά, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση και θα ανταποδώσει με τρόπο και στο χρόνο που θεωρεί κατάλληλο. Περιμένουμε και ενθαρρύνουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν αμέσως αυτό το σοβαρό λάθος,¨ τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) και την ομάδα του για την αντιμετώπιση αρνητικών ζητημάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.