Quantcast

Τσεχία-κορωνοϊός: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέχρι τις 20 Νοεμβρίου

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας υπερψήφισε σήμερα την παράταση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, την ώρα που οι αρχές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στη χώρα, παρά την ελαφρά μείωση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

Στις 5 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διάστημα 30 ημερών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η Τσεχία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και η πρώτη σε νέους θανάτους.

Σήμερα το πρωί τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 310.000 και οι νεκροί έφταναν τους 2.862.

Ωστόσο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι τώρα μικρότερος από τα ρεκόρ που καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που γεννά ελπίδες για περιορισμό της πανδημίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πιθανότατα η αρχή μιας επιβράδυνσης», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τα χειρότερα», προειδοποίησε.

Ο Λάντισλαβ Ντούσεκ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Στατιστικής για θέματα υγείας υπογράμμισε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Παρατηρείται ότι «η αύξηση (των μολύνσεων) επιβραδύνεται, όμως δεν έχουμε νικήσει ακόμα. Η αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων είναι ακόμη πολύ γρήγορη και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη», τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα και έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για να αναχαιτίσει την πανδημία.