Quantcast

Τσεχία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπάμπις δεν θα δεχτεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις θα παραδώσει την εξουσία στα αντιπολιτευόμενα κόμματα που κέρδισαν, όλα μαζί, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK.

Οι δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης, ο κεντροδεξιός «Μαζί» και ο φιλελεύθερος «Πειρατές/Δήμαρχοι», απέσπασαν 108 από τις 200 έδρες της Κάτω Βουλής και ανακοίνωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση από κοινού.

Ο Μπάμπις, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος ANO, παραδέχτηκε τη νίκη της αντιπολίτευσης αλλά μέχρι και σήμερα διατηρούσε την ελπίδα ότι θα είχε τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. «Θα παραδώσουμε (την εξουσία) στον νέο συνασπισμό και θα είμαστε στην αντιπολίτευση», είπε.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα δώσει την εντολή στον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Όμως δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση αφού από την Κυριακή νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Πράγας για «επιπλοκές» που συνδέονται με μια αδιευκρίνιστη χρόνια πάθηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπάμπις είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Frekvence 1 ότι θα απορρίψει την εντολή του προέδρου, εάν του προσφερθεί. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα κόμματα για να συμμαχήσουν μαζί του, μια κυβέρνηση υπό τον Μπάμπις δεν θα αποσπούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Κάτω Βουλής. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία όμως θα παρέτεινε, ενδεχομένως για κάποιους μήνες, την παραμονή του στην εξουσία.

Η νέα κυβέρνηση, όποια κόμματα και αν συμμετέχουν σ’ αυτήν, θα αναλάβει μόνο αφού συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, στις 8 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που ο Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, η Άνω και η Κάτω Βουλή μπορούν να τον απαλλάξουν από αυτά και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δώσει τότε ο νέος πρόεδρος της Κάτω Βουλής, ο οποίος θα επιλεγεί από την πλειοψηφία.