Quantcast

Χάος στο Ιράν: Μαζικές διαδηλώσεις και αναφορές για τουλάχιστον 11 νεκρούς - «Έπεσε» το Ιντερνετ - ΕΙΚΟΝΕΣ

Χαοτική είναι πλέον η κατάσταση στο Ιράν, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας, επειδή... κάποιες τούφες από τα μαλλιά της είχαν ξεπροβάλλει από το χιτζάμπ που φορούσε. 

Η νεαρή γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση και λίγη ώρα αργότερα έπεσε σε κώμα και πέθανε. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δέχθηκε βάναυση επίθεση τόσο μέσα στο αστυνομικό βαν όσο και στα κρατητήρια.

Η 22χρονη Μαχσά, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα της ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αρχές δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. Όπως είπε οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η κοπέλα έπαθε καρδιακή προσβολή και στην συνέχεια έπεσε σε κώμα. Όμως, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Λένε ψέμματα. Όλα είναι ένα ψέμα. Όσο και αν παρακάλεσα δεν με άφησαν να την δω αφότου πέθανε. Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», δήλωσε ο πατέρας της. 

Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τότε, οδήγησαν σε σκληρές συγκρούσεις των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, με συνέπεια η κατάσταση να βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου. 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και χρόνια, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους. 

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 11 έπειτα από τη σύλληψη της 22χρονης από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα, επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.

«Έπεσε» το internet, χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και πρόβλημα στην τηλεφωνία

Χωρίς σημάδια ύφεσης των διαδηλώσεων, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν. Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.