Quantcast

Χιλή-κορωνοϊός: Άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της CanSino εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της καναδοκινεζικής φαρμακευτικής CanSino Biologics για τον νέο κορωνοϊό, το τέταρτο που εξασφαλίζει άδεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με ταχύ ρυθμό.

Το εμβόλιο της CanSino προστίθεται σε αυτά των Pfizer/BioNTech και της Sinovac που αξιοποιούνται ήδη. Αν και έχει εγκριθεί, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στη Χιλή.

Ο διευθυντής του ISP, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, διευκρίνισε ότι η χορήγηση του εμβολίου αυτού αφορά το ηλικιακό φάσμα από «τα 18 ως τα 60 έτη», καθώς δεν έχει γίνει «μελέτη σε βάθος για τις μεγαλύτερες ηλικίες (...) κι αφού έχουμε εμβολιάσει ήδη τον πληθυσμό άνω των 55 ετών».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CanSino, που χορηγείται σε μία δόση, φθάνει το 74%, επικαλούμενος τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που διενεργήθηκε στο Πακιστάν.

«Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι με τον καιρό, το εμβόλιο αυτό χάνει την ασφαλή ανοσολογική απόκρισή του. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρόνο είναι αποτελεσματικό, μπορεί μελλοντικές μελέτες να δείξουν πως ενδέχεται να είναι απαραίτητη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Γκαρσία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά 1,8 εκατ. δόσεων του εμβολίου της CanSino στα τέλη του Μαρτίου, πέραν των 35 εκατ. που έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθευτεί από άλλες φαρμακευτικές για να προχωρήσει η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης που διεξάγει.

Το Μεξικό έχει επίσης δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο προϊόν της CanSino, όπως και η Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Χιλή των 19 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε 7,1 εκατ. ανθρώπους και δύο σε 4,1 εκατ., δηλαδή σε πάνω από το 27,6% του πληθυσμού-στόχου στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης (15,2 εκατ. πολίτες). Καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που έχουν εμβολιαστεί σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.

Όμως το τελευταίο διάστημα καταγράφει αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ – ως και πάνω από 8.000 την ημέρα – και σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Χιλής έχει τεθεί εκ νέου υπό περιορισμό.

Μέχρι χθες Τετάρτη ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή ανερχόταν σε 23.796 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.043.022 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (62/5.134 σε 24 ώρες). Μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, η χώρα κατέγραψε αύξηση των μολύνσεων κατά 20%.