Quantcast

Χιλιάδες άνθρωποι προσεύχονται στη μνήμη του Μόρσι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε προσευχή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου η Τουρκία ήταν από τους κύριους υποστηρικτές.

Η προσευχή έλαβε χώρα στο ιστορικό τέμενος Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Οργανώθηκε από την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Μαχμούντ Χουσέιν, ένας ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προερχόταν ο Μόρσι, καθώς και ο αιγύπτιος αντιπολιτευόμενος Αϊμάν Νουρ, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μια δεύτερη ειδική προσευχή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο ίδιο τζαμί παρουσία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στον «μάρτυρα» Μόρσι και κατηγόρησε τους «τυράννους» που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο ότι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο είναι σχεδόν ανύπαρκτες από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο νυν πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι.

Φωτογραφίες που εικονίζουν τους Ερντογάν και Μόρσι μαζί κρατούσαν άνθρωποι στην πλατεία μπροστά από το τζαμί, καθώς και πλακάτ που χαρακτήριζαν τον θάνατό του, ο οποίος επήλθε στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης στη δίκη του, «δολοφονία» που διαπράχθηκε από το αιγυπτιακό καθεστώς.

Επίσης περίπου 500 άνθρωποι προσευχήθηκαν στην Άγκυρα σταματώντας την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Φονιά Σίσι, μάρτυρα Μόρσι» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Πραξικοπηματίες θα ηττηθείτε», μια αναφορά στην ανατροπή του Μόρσι.