Quantcast

Χονγκ Κονγκ: Ανησυχία για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις τάξεις της αστυνομίας

Αστυνομικός στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον COVID-19, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα, κάνοντας λόγο για το πρώτο κρούσμα στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας, ενώ δεκάδες άλλοι τέθηκαν πλέον σε καραντίνα εξαιτίας του ενδεχομένου να έχουν μολυνθεί.

Ο 48χρονος αστυνομικός είχε παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο για μέλη της υπηρεσίας μαζί με 59 συναδέλφους του, στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, τη 18η Φεβρουαρίου. Πλέον όλοι όσοι είχαν παρακαθίσει σε αυτό το δείπνο τέθηκαν σε καραντίνα, αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η διοίκηση της αστυνομίας της αυτόνομης περιοχής της Κίνας είναι «πολύ ανήσυχη» για το συμβάν αυτό και «συνεργάζεται ενεργά με το υπουργείο Υγείας», σύμφωνα με το κείμενο.

Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει 69 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 και δύο θανάτους μέχρι σήμερα. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα ήταν ένας εργαζόμενος σε φαστ-φουντ κι ένας οδηγός ταξί, επαγγελματίες που έρχονταν καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους, επισήμαναν οι αρχές.

Τα μέλη του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σχέδιο νόμου για την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της αρχής νοσοκομείων με την αποδέσμευση ποσού περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιδημίας.

Η οικονομία της άλλοτε βρετανικής αποικίας έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, με τις αφίξεις τουριστών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τους πολίτες να αποφεύγουν τα καταστήματα και τις συγκεντρώσεις, βυθίζοντας την πόλη στην πρώτη της ύφεση εδώ και μια δεκαετία.

Η διαχείριση της κρίσης από την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, της Κάρι Λαμ, προκάλεσε νέες επικρίσεις σε βάρος της από τους αντιπάλους της, που απαιτούσαν να κλείσει τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα. Ορισμένοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα κατέβηκαν σε απεργία.

Η Λαμ αντέτεινε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν πρακτική λύση, αντίθετα θα ήταν ανάρμοστη κίνηση και θα συνιστούσε διάκριση σε βάρος των πολιτών της ηπειρωτικής Κίνας.

Εξάλλου, πάνω από 100 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που έκαναν κρουαζιέρα με το COVID-19 και βρίσκονται στην Ιαπωνία αναμένεται να επιστρέψουν με πτήσεις τσάρτερ απόψε ή αύριο Σάββατο. Η πρώτη ομάδα, 106 επιβάτες, επέστρεψε στην αυτόνομη περιοχή χθες Πέμπτη. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι 66 από τους 364 επιβάτες στο πλοίο προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί πρόκειται να παραμείνουν προς το παρόν στην Ιαπωνία, όπως και άλλοι 41 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που είχαν στενή επαφή μαζί τους.