Υεμένη: Οι Χούτι δεν θα επιβάλουν τελικά φόρο 2% στις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη αποφάσισαν τελικά να μην επιβάλουν φόρο στις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του ο ΟΗΕ, ένα μέτρο που απειλούσε να προκαλέσει προβλήματα στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση παγκοσμίως.

Οι επικεφαλής των Χούτι "στη διάρκεια συνεδρίασής τους στις 12 Φεβρουαρίου αποφάσισαν να ακυρώσουν (τον φόρο) του 2%", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που έχει την έδρα του στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχουν οι αντάρτες.

"Η ακύρωση του φόρου αυτού είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένουν να διευθετηθούν άλλα ζητήματα, όπως τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις συμμετείχαν χθες στις Βρυξέλλες σε διάσκεψη για να συζητήσουν τα εμπόδια που εγείρουν οι αντάρτες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κρίσιμης σημασίας για τον πληθυσμό της Υεμένης που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και πέντε χρόνια.

Καταγγέλλουν κυρίως το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχονται απειλές και συλλαμβάνονται στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν μεγάλο μέρος της βοήθειάς τους προς τη χώρα σε απάντηση στις πιέσεις των Χούτι.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι. Περίπου 24,1 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής διάσκεψης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Όμως πριν από την έναρξη της διάσκεψης αυτής, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς είχε ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές "να εγγυηθούν την ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις".