Quantcast

Yπόθεση Άλεκ Μπάλντουιν: Τον είχαν ενημερώσει ότι το όπλο ήταν ακίνδυνο - Το μοιραίο λάθος του βοηθού σκηνοθέτη

Τι αναφέρει η ένορκη κατάθεση αστυνομικού που συμμετέχει στις έρευνες για την ασύλληπτη τραγωδία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Άλεκ Μπάλντουιν, έλαβε ένα από τα τρία prop guns -όπως λέγονται τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους ταινίες- από τον βοηθό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χολς.

Ο Χολς παρέδωσε το όπλο στον Μπάλντουιν και φώναξε «cold gun», που σημαίνει ότι το όπλο δεν είχε αληθινές σφαίρες, αναφέρει η ένορκη κατάθεση αστυνομικού που συμμετέχει στις έρευνες. 

Στην πραγματικότητα όμως, αποδείχθηκε ότι το όπλο ήταν αληθινό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπεύθυνος οπλισμού της ταινίας «Rust» είχε τοποθετήσει τρία περίστροφα σε έναν συρόμενο πάγκο, για τις ανάγκες του γυρίσματος, εκ των οποίων το ένα ήταν γεμάτο με αληθινές σφαίρες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που φέρεται να έχει στην κατοχή του το BBC, διαπιστώνεται ποια μέλη του cast ήταν καταχωρημένα να είναι στα γυρίσματα εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα, ως επικεφαλής (head armourer) για τα όπλα, φέρεται να είναι μια κοπέλα μόλις 20 ετών, σύμφωνα τους LA Times, η οποία πρόσφατα ανέλαβε αυτόν τον ρόλο για πρώτη φορά. 

Τι είναι τα prop guns 

Άρθρο του BBC εξηγεί τι ακριβώς είναι τα prop guns που χρησιμοποιούνται στις ταινίες και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα. Τα prop guns, είναι άσφαιρα όπλα, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του κινηματογράφου για να μιμηθούν τα πραγματικά. Ο λόγος που είναι τόσο πειστικά είναι ότι ουσιαστικά περιέχουν τροποποιημένες πραγματικές σφαίρες.

Οι σύγχρονες σφαίρες είναι κατασκευασμένες από φυσίγγιο, αποτελούμενο από κέλυφος που συγκρατεί προωθητική σκόνη, όπως αναφέρει το sigmalive. Όταν πυροβολεί ένα όπλο «σκηνικού» αναφλέγει το προωθητικό, εκτοξεύοντας τη σφαίρα που είναι προσαρτημένη στο μπροστινό μέρος του κελύφους προς τα εμπρός.

Αντί να χρησιμοποιείται μεταλλικό βλήμα, τα άσφαιρα έχουν υλικό όπως βαμβάκι ή χαρτί προσαρτημένο στο μπροστινό μέρος. Ενώ τα όπλα σκηνικού θα μπορούσαν να είναι όπλα που δεν λειτουργούν, ο όρος ισχύει επίσης και για πραγματικά όπλα που χρησιμοποιούνται σε σκηνικά ταινιών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του New York Post, το οποίο επικαλείται πληροφορίες των Los Angeles Times, υπάρχουν αναφορές ότι αρκετά μέλη του συνεργείου της ταινίας είχαν αρχίσει σταδιακά να αποχωρούν αρκετές ώρες πριν το τραγικό συμβάν, καθώς διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας στο Bonanza Creek Ranch κοντά στη Σάντα Φε, όπου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα. 

Ανησυχούσαν μεταξύ άλλων για τις διαδικασίες ασφάλειας των όπλων, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid -19 που δεν τηρούνταν στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Μέλη του σωματείου παραπονέθηκαν επίσης ότι τους είχαν υποσχεθεί δωμάτια ξενοδοχείων στη Σάντα Φε, αλλά μόλις ξεκίνησαν τα γυρίσματα του γουέστερν, έπρεπε να οδηγούν κάθε μέρα 50 χιλιόμετρα από το Αλμπουκέρκι. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι αρκετά έμπειρα μέλη του cast είχαν αντικατασταθεί εκείνη την ημέρα από ντόπιους.