Quantcast
Αποθηκεύετε τα αυγά με λάθος τρόπο - Έτσι δεν θα σπάει κάνενα - Real.gr

Αποθηκεύετε τα αυγά με λάθος τρόπο – Έτσι δεν θα σπάει κάνενα

Αποθηκεύετε τα αυγά με λάθος τρόπο –  Έτσι δεν θα σπάει κάνενα

Photo: rf123

Τα αυγά που αγοράζεις σε χάρτινες συσκευασίες, τοποθετημένα κατακόρυφα με την άκρη προς τα πάνω, μπορεί να είναι… πιο ευάλωτα απ’ ό,τι νόμιζες. Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) βρήκαν ότι τα αυγά είναι πιο ανθεκτικά όταν τοποθετούνται οριζόντια, δηλαδή στο πλάι, με τη «μέση» τους προς τα κάτω.

Το δυνατότερο σημείο του αυγού είναι… η κοιλιά του

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Communications Physics, οι ερευνητές πραγματοποίησαν 180 τεστ πτώσης με ωμά αυγά, ρίχνοντάς τα από τρία διαφορετικά ύψη: 8, 9 και 10 χιλιοστά. Τα αυγά τοποθετήθηκαν σε τρεις θέσεις: οριζόντια, κατακόρυφα με τη μυτερή άκρη προς τα κάτω και κατακόρυφα με τη φαρδιά άκρη προς τα κάτω.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:

  • Στα 8 χιλιοστά, μόνο το 5% των αυγών έσπασε όταν έπεσε στο πλάι, ενώ το 55% έσπασε όταν έπεσε σε κάθετη στάση (είτε στη μυτερή είτε στη φαρδιά άκρη).
  • Στα 9 χιλιοστά, έσπασε το 30% των οριζόντιων αυγών, αλλά το 70-85% των κατακόρυφων.
  • Στα 10 χιλιοστά, το 45% έσπασε οριζόντια, αλλά το 80% στις άλλες δύο θέσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Antony Sutanto, τα αυγά είναι πιο ευλύγιστα στο πιο φαρδύ τους σημείο και μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη ενέργεια πριν σπάσουν.

Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που… σπας το αυγό

Επιπλέον, οι ερευνητές υπέβαλαν 60 αυγά σε δοκιμές συμπίεσης για να μετρήσουν πόση δύναμη απαιτείται ώστε να σπάσουν, τόσο σε κάθετη όσο και σε οριζόντια τοποθέτηση.

Παρότι και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκαν περίπου 45 νιούτον πίεσης για να ραγίσει το κέλυφος, τα αυγά που πιέστηκαν οριζόντια μπορούσαν να συμπιεστούν περισσότερο προτού σπάσουν. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι ο «ισημερινός» του αυγού είναι πιο ανθεκτικός και ευλύγιστος, προσφέροντας μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργεια

Η έρευνα καταρρίπτει επίσης μια κοινή πεποίθηση: ότι το αυγό είναι πιο ανθεκτικό όταν πέφτει κάθετα. Αντίθετα, οι ερευνητές δηλώνουν:

«Αμφισβητούμε τη διαδεδομένη άποψη ότι το αυγό είναι πιο δυνατό όταν πέφτει στην άκρη του. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα αυγό που πέφτει από το πιο φαρδύ του σημείο μπορεί να αντέξει μεγαλύτερο ύψος χωρίς να σπάσει».

Και όχι μόνο αυτό: για να σπάσεις το αυγό όταν μαγειρεύεις, η πιο σωστή τεχνική φαίνεται να είναι να το χτυπάς στην κορυφή ή τη βάση,όχι στο πλάι, όπως κάνουν οι περισσότεροι.

Η ανθεκτικότητα του αυγού έχει εφαρμογές πέρα από την κουζίνα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα έχουν σημασία και εκτός του φαγητού: το «κέλυφος» του αυγού μοιάζει με άλλες φυσικές προστατευτικές δομές όπως το καβούκι της χελώνας, τα όστρακα ή ακόμα και τις μεμβράνες ιών και βακτηρίων.

Η κατανόηση του τρόπου που σπάνε τέτοιες δομές μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες σε τομείς όπως ο σχεδιασμός προστατευτικού εξοπλισμού ή η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR