Quantcast

Με ένα «Bridgerton» ταξιδεύεις

Λίγο από «Downton Abbey», μια αύρα από «Περηφάνεια και Προκατάληψη» και μια ιδέα από «Άρλεκιν» σε ένα λουσάτο περιτύλιγμα με εσάνς φεμινισμού και πολιτικής ορθότητας.

Από τις γιορτές και μετά, μια νέα σειρά εποχής του Netflix έχει συνεπάρει το ελληνικό (και όχι μόνο) τηλεοπτικό κοινό: το «Bridgerton», το οποίο αποτελείται από 8 επεισόδια, μας ταξιδεύει στην Αγγλία του 19ου αιώνα και εστιάζει στην αγωνιώδη έξοδο των νεαρών γυναικών της υψηλής κοινωνίας στην κοινωνία, με στόχο να βρουν σύζυγο. Οι θεατές παρακολουθούν τις περιπέτειες δύο, κυρίως, οικογενειών και του περίγυρού τους σε αυτόν τον λουσάτο πλην άκρως ανταγωνιστικό στίβο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η όμορφη κόρη της μίας οικογένειας, ένας σκοτεινά γοητευτικός δούκας και η ταραχώδης σχέση που γεννιέται μεταξύ τους, ενώ συνεκτικός κρίκος όλων των ιστοριών που εκτυλίσσονται στη μικρή οθόνη είναι η φωνή της βετεράνας Julie Andrews («Η Μελωδία της Ευτυχίας», «Μαίρη Πόππινς»), η οποία «υποδύεται» μια μυστηριώδη, αόρατη κοσμικογράφο της εποχής που ανεβάζει και κατεβάζει υπολήψεις.

Η σειρά, που φτιάχτηκε με στόχο το γυναικείο, κυρίως, κοινό, καταναλώνεται μονορούφι, σαν εύγευστο ποτό. Τα αστραφτερά σκηνικά, τα πολυτελή φορέματα, ο ρομαντισμός, οι έρωτες, το άφθονο σεξ, τα πάθη, οι ίντριγκες, τα μυστικά και η απίστευτη χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού (Phoebe Dynevor, Regé-Jean Page), προσφέρονται σε ένα περιτύλιγμα ανάλαφρου προβληματισμού για τη θέση της γυναίκας και τον διαχωρισμό των τάξεων και είναι ό,τι πρέπει για μερικές ανώδυνες, ευχάριστες τηλεοπτικές ώρες. Να σημειώσουμε ότι πολλοί χαρακτήρες είναι μαύροι, μεταξύ αυτών και η κουτσομπόλα βασίλισσα Σαρλότ -υπαρκτό πρόσωπο και, όπως αναφέρεται, η πρώτη βασίλισσα με αφιρκανικές ρίζες στην Αγγλία. Πάντως, σε γενικές γραμμές, αυτό το ευκολόπιοτο μείγμα «Περηφάνειας και Προκατάληψης», «Downton Abbey» και «Άρλεκιν» δεν στόχευσε να είναι ιστορικά ακριβές. Η αύρα του δεν είναι ποτέ αρκετά βρετανική, ενώ, ειδικά στο τελευταίο επεισόδιο, αφήνει τουλάχιστον τρία σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα και αναδίδει την αίσθηση της βιασύνης.

Η επιτυχία του «Bridgerton» εγγυάται τη δημιουργία ενός δεύτερου κύκλου, ο οποίος αναμένεται το 2022. Όπως γράφτηκε, θα ακολουθήσει τις ερωτικές περιπέτειες του μεγάλου αδελφού της πρωταγωνίστριας.