Quantcast

Πρίγκιπας Χάρι: Αιχμές κατά της βασίλισσας Ελισάβετ - Γιατί έρχεται σε ρήξη με τη γιαγιά του - ΒΙΝΤΕΟ

Με την ανατροφή του και τα λάθη του παρελθόντος τα έβαλε ο πρίγκιπας Χάρι σε βιντεοκλήση που είχε με τους νεαρούς ηγέτες του Βασιλικού Ιδρύματος Κοινοπολιτείας, την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας νέα ένταση στη σχέση του με τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Χάρι σχολίασε πως η Κοινοπολιτεία, της οποίας 54 περιοχές υπενθυμίζεται ότι ήταν μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας, πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος ακόμη και αν αυτό είναι άβολο.

Ο Δούκας του Σάσεξ έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και συζητώντας σχετικά με τη δικαιοσύνη και τα ίσα δικαιώματα είπε ότι η Κοινοπολιτεία πρέπει να δεσμευθεί να ακολουθήσει το προβάδισμα άλλων που έχουν αναγνωρίσει το παρελθόν και προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι είχε τη δική του ασυνείδητη προκατάληψη ως αποτέλεσμα της ανατροφής του. Από το σπίτι του στο Λος Άντζελες απευθύνθηκε στους ηγέτες του Ιδρύματος λέγοντας: "Όταν κοιτάμε σε όλη την Κοινοπολιτεία, δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε εκτός και αν αναγνωρίσουμε το παρελθόν. Τόσοι άνθρωποι έκαναν τόσο εκπληκτική δουλειά αναγνωρίζοντας το παρελθόν και προσπαθώντας να διορθώσουν τα λάθη, αλλά νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν τόσα να γίνουν ακόμη. Δεν θα είναι εύκολο. Και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι άβολο, αλλά πρέπει να γίνει γιατί πιστεύω ότι όλοι θα ωφεληθούν".

Η δήλωση αυτή μοιάζει να είναι αιχμή για τις παρελθούσες ενέργειες των προγόνων του, που κυβερνούσαν τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας μέρος ήταν και η κοινοπολιτεία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χάρι απολογήθηκε δημοσίως για τον "ενδημικό θεσμοθετημένο ρατσισμό" λέγοντας ότι λυπάται που ο κόσμος δεν είναι ο τόπος που οι νέοι άνθρωποι αξίζουν να έχουν".

Στην πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του ο Χάρι έστρεψε την προσοχή του στην Κοινοπολιτεία, που προέκυψε από την αποικιοκρατία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και το 2018 ανακοινώθηκε ότι ο πατέρας του Χάρι, πρίγκιπας Κάρολος θα είναι ο διάδοχός της. Οπότε αυτά τα σχόλια του Χάρι θεωρούνται αιχμές κατά της οικογένειάς του.