Quantcast

Σλοβενία: Κάστρα και γλυπτά από... χιόνι και ο θρύλος ενός βασιλιά

Κάστρα και γλυπτά από... χιόνι, μεγαλοπρεπείς κατασκευές που μένουν 'αλώβητες' για αρκετό διάστημα εξαιτίας των ευνοϊκών, για τη συντήρησή τους, καιρικών συνθηκών, ανταγωνισμός για την πιο ελκυστική έως και εκθαμβωτική σε ομορφιά και δεξιοτεχνία  -δεδομένου του 'οικοδομικού' υλικού- κατασκευή, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά εκδήλωσης, που διοργανώνεται τα τελευταία 28 χρόνια στην περιοχή Τσρνα να Κόροσκεμ (Crna na Koroskem) στη Σλοβενία, έχοντας ως έμπνευση τον θρύλο του βασιλιά Ματίας (Matjaz).

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην εκδήλωση καλούνται να αποδείξουν περίτρανα πως διαθέτουν έμπνευση, θέληση, έξυπνες ιδέες για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κάστρου, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν νικητές. Το ιδιαίτερο στοιχείο του διαγωνισμού είναι ότι όλες οι κατασκευές είτε κάστρα είτε γλυπτά πρέπει να αναφέρονται ή να αφορούν στη ζωή και τη δράση του βασιλιά, ο οποίος καταφθάνει...μεγαλοπρεπώς, όπως αρμόζει σε έναν βασιλιά, για να παρακολουθήσει τις εργασίες κατασκευής των κάστρων και των γλυπτών, να επιθεωρήσει, να δώσει... εντολές, αλλά και να σκεφθεί ποια θα είναι τελικά η κατασκευή που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο.

Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την αναστάτωση και με τον βασιλιά στα ...πόδια τους, οι συμμετέχοντες που διαγωνίζονται για το καλύτερο κάστρο και το καλύτερο γλυπτό δεν έχουν χρόνο για να απολαύσουν όσο οι υπόλοιποι τις συναυλίες που δίνονται σε θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν ή και πέφτουν κάτω από αυτό, τις αφηγήσεις παραμυθιών που αποκτούν ξεχωριστό "χρώμα" κάθε βράδυ με φως από κεριά. 

Η Κυριακή είναι η μέρα που αφιερώνεται στα παιδιά, με προγράμματα δραστηριοτήτων, κουκλοθέατρα, τραγούδια, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ιππασία και πολλές άλλες δραστηριότητες. Την ίδια μέρα, βραβεύονται παραμύθια και ζωγραφιές, τα οποία δημιουργήθηκαν από μαθητές σλοβενικών δημοτικών σχολείων και έχουν ως θέμα τον βασιλιά Ματίας.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες τονίζουν οι διοργανωτές και προσθέτουν ότι, οι ομάδες που διαγωνίζονται προέρχονται από τη Σλοβενία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.