Quantcast

35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Πολυταξιδεμένες και βραβευμένες ελληνικές και ξένες ταινίες και ενδιαφέροντα αφιερώματα προβάλλονται στους κινηματογράφους “Έλλη” και “Ανδόρα” στο πλαίσιο του ιστορικού φεστιβάλ

“Τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο – και σε πρώτο πλάνο, πάντα, τον ελληνικό – ξεκινήσαμε 35 χρόνια πριν,  το 1988, να τον γιορτάσουμε με τη δημιουργία αυτού του, μοναδικού στο είδος του για την Ελλάδα, φεστιβάλ”, γράφει στο σημείωμά του ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης,  καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που φέτος γιορτάζει τα 35α γενέθλιά του. “Αυτόν τον κινηματογράφο, τη δύναμη και την ομορφιά του, εξακολουθούμε να γιορτάζουμε και σήμερα. Γιατί  δεν έχει πει ακόμη όλα όσα έχει να μας πει. Παρά την πρόσφατη κρίση, οικονομική, ηθική και πολιτική, την πανδημία και τη συρρίκνωση των αιθουσών, ο κινηματογράφος δεν τέλειωσε, όπως  θέλουν να πιστέψουμε οι απαισιόδοξες Πυθίες. Ο κινηματογράφος έχει σίγουρα μέλλον. Γιατί”, συνεχίζει ο Ν. Φ. Μικελίδης, “είναι μια τέχνη που οι βάσεις της μπήκαν από την εποχή της σπηλιάς του Πλάτωνα και που δεν έπαψε να βρίσκει τρόπους έκφρασης. Και οι νέες τεχνολογίες δεν μπορούν παρά να αυξήσουν τους τρόπους θέασής του. Στα εκατόν είκοσι, περίπου, χρόνια της παρουσίας του, ο κινηματογράφος έγινε αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας – είτε μέσα από τη μεγάλη οθόνη, είτε από την τηλεόραση, είτε από τις πλατφόρμες και τα άλλα σύγχρονα μέσα (ακόμη και το κινητό), που εξακολουθούν κάθε τόσο να εμφανίζονται. Είναι μια τέχνη που καταγράφει την  ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα πάθη και τα μίση μας, τα κοινωνικοπολιτικά και προσωπικά μας προβλήματα, αλλά και τις χαρές και τις ελπίδες μας, μαζί και τα όνειρά μας, προσφέροντάς μας έναν καθρέφτη για να εξετάσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και να τον διασχίσουμε, όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, για να μπούμε εκεί όπου τα πάντα είναι δυνατά. Αυτόν τον καθρέφτη, αυτήν την πόρτα, σας καλούμε και πάλι, για 35η φορά, να τον διασχίσουμε μαζί, χωρίς κανένα φόβο, να γνωρίσουμε για μια ακόμη φορά αυτά που έχουν να μας πουν και να μας προτείνουν οι Ευρωπαίοι, και όχι μόνο, δημιουργοί μας”.

Το 35ο Πανόραμα κάνει επίσημη έναρξη σε συνεργασία με το CINOBO, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο “Έλλη” της οδού οδό Ακαδημίας, με την γαλλική, τολμηρή, πολυβραβευμένη ταινία "Με Τα Μάτια Της Ντάλβα” της Εμανουέλ Νικό. Η σκηνοθέτρια αφηγείται την πορεία ενός ευαίσθητου, κακοποιημένου 12χρονου κοριτσιού και οδηγεί το κοινό σε ένα παράξενο ψυχολογικό ταξίδι: στον μακρύ και οδυνηρό δρόμο της επιστροφής στην παιδική ηλικία.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο θα ξετυλιχτεί έως τις 30 Νοεμβρίου, στις αίθουσες “Έλλη” και “Ανδόρα”, θα δούμε:

Το “Black Stone” του Σπύρου Ιακωβίδη (Βραβείο Καλύτερου Έλληνα Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από το ΕΚΚ), μία από τις πιο απολαυστικές ταινίες που είδαμε, πολύ πρόσφατα, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην οποία μια υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, κυκλωμένη από ένα απίθανο γαϊτανάκι χαρακτήρων, αναζητά τον χαμένο γιο της. Διασκεδαστική και συγκινητική, με κόσμημα την πρωταγωνίστρια Ελένη Κοκκίδου.

Το “Καθαρτήριο”, στο οποίο ο αεικίνητος σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος παρουσιάζει 7 διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν ή τη χάνουν.

Τις ταινίες “Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο”, “The Kiev Trial” και “Bentu”, που έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Από το ίδιο φεστιβάλ προέρχεται και η “Επιπολαιότητα” του Άλεξ Σάαντ, που περιγράφει το ταξίδι ενός νεαρού ζευγαριού που οδηγεί σε ένα παιχνίδι ταυτοτήτων και απέσπασε τον Queer Λέοντα.

Την ωμή, βαθιά ειλικρινή, αυτοβιογραφική κατάθεση οδύνης “Σ΄ένα ασφαλές μέρος” του Κροάτη Γιουράι Λέροτιτς, που ξεκινάει από μια απόπειρα αυτοκτονίας, συνεχίζει με μια λυσσαλέα μάχη απέναντι στο αδιάφορο σύστημα υγείας και λειτουργεί, ταυτόχρονα, ως  ωδή στην ανιδιοτελή οικογενειακή αγάπη. Η ταινία διακρίθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο αλλά και του Σαράγεβο.

Τα “Φαντάσματα της Επανάστασης”, μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, την οποία υπογράφει ο Θάνος Αναστόπουλος.

Τον “Ήλιο” της Κουρντουίν Αγιούμπ, που αφορά μια γενιά εγκλωβισμένη ανάμεσα στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ανακάλυψης του εαυτού. Μια ιστορία για νέες γυναίκες με ανυπότακτο πνεύμα, που απέσπασε το Βραβείο GWFF Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Φέτος, το μεγάλο αφιέρωμα του Πανοράματος παρουσιάζει ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του Ζορζ Ζιμενόν, γυρισμένες από διάσημους σκηνοθέτες (Ρενουάρ, Μαρσέλ Καρνέ, Κλοντ Σαμπρόλ, Κλοντ Οτάν-Λαρά, Ταβερνιέ κ.ά.). Ένα δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα, με τίτλο “35 Χρόνια Προσωπικότητες”, περιλαμβάνει ταινίες Ευρωπαίων, και όχι μόνο, σκηνοθετών, δημιουργών και ηθοποιών που τιμήθηκαν με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος στα χρόνια ύπαρξής του (Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Ανιές Βαρντά, Εμίρ Κουστουρίτσα, Άρθουρ Πεν, Κώστα Γαβρά, Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι, Κρίστοφερ Λι, Μόντι Πάιθον).

Επίσης, υπάρχει αφιέρωμα στο έργο του Αλέν Ρενέ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και το  αφιέρωμα στη “Γυναίκα πίσω από την κάμερα", με τρεις ταινίες της Αγγελικής Αντωνίου, καθώς και ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη με τρεις ταινίες του.  

Πληροφορίες: www.panoramafest.gr