Quantcast
Eurovision 2025: Οι δέκα χώρες που προκρίνονται στον τελικό του Σαββάτου - Εκτός η Κύπρος - Real.gr

Eurovision 2025: Οι δέκα χώρες που προκρίνονται στον τελικό του Σαββάτου – Εκτός η Κύπρος

Η Κύπρος δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί από τον Α’ ημιτελικό στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου της Eurovision 2025.

Οι χώρες που προκρίθηκαν, είναι:

1 Νορβηγία

2 Αλβανία

3 Σουηδία

4 Ισλανδία

5 Ολλανδία

6 Πολωνία

7 Σαν Μαρίνο

8 Εσθονία

9 Πορτογαλία

10 Ουκρανία

Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών και του Τελικού η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στη Eurovision 2025 συμμετέχουν 37 χώρες, από τις οποίες οι έξι συμμετέχουν απευθείας στον Μεγάλο Τελικό, δηλαδή οι λεγόμενες «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Ελβετία. Στον Α’ Ημιτελικό εμφανίζονται και ψηφίζουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελβετία, ενώ στον Β’ Ημιτελικό η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τραγούδια που θα προκριθούν από κάθε Ημιτελικό, καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την ψήφο του κοινού. Το κοινό στην Ελλάδα, μάλιστα, θα μπορεί για πρώτη φορά φέτος να ψηφίσει και online μέσω του www.esc.vote, καθώς και με τηλεφωνική κλήση και SMS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραδιά του Α΄Ημιτελικού επεφύλασσε και αρκετές εκπλήξεις όπως η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή μαζί με τρεις ακόμη εκπρόσωπους της Eurovision 2024: την Jerry Heil από την Ουκρανία, τη Iolanda από την Πορτογαλία και τον Silvester Belt από τη Λιθουανία. Όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους σε μια ξεχωριστή ερμηνεία του εμβληματικού τραγουδιού «Ne Partez Pas Sans Moi», με το οποίο η θρυλική Σελίν Ντιόν χάρισε την πρώτη θέση στην Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision το 1988.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου ακολουθεί ο Β’ Ημιτελικός.

Η ελληνική συμμετοχή στον Β’ ημιτελικό

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Β’ Ημιτελικό: Αυστραλία, Μαυροβούνιο, Ιρλανδία, Λετονία, Αρμενία, Αυστρία, *Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Λιθουανία, Μάλτα, Γεωργία, *Γαλλία, Δανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ, *Γερμανία, Σερβία, Φινλανδία

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση του Β’ Ημιτελικού (15 Μαΐου), με την Klavdia και το τραγούδι «Αστερομάτα», μια δημιουργία σε σύνθεση των Arcade και της Klavdia και στίχους των Arcade. Creative director της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η «Αστερομάτα» θα παρουσιαστεί στη Βασιλεία, με το σκηνικό να ενισχύει την αφήγηση του τραγουδιού που θέτει στο επίκεντρο τον αποχωρισμό: Ο αποχωρισμός με όποιο νόημα έχει για τον καθένα, στην προσωπική του διαδρομή που οδηγεί στο Φως.

Τη δημιουργική ομάδα της σκηνικής εμφάνισης συνθέτουν οι: Χρήστος Μαγκανάς (video artist), Deux Hommes (fashion designer), Γιάννης Μουρίκης (set designer), Γιώργος Τέλλoς (light designer).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR