Quantcast

«Η υπέρβασις του πατρός Μητσοτάκη»

Στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρεται το σημερινό άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην εφημερίδα "Εστία".

Αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου με τίτλο: "Η υπέρβασις του πατρός Μητσοτάκη":

Σε ένα από τα διαλείμματα της μαγνητοσκοπημένης τηλεοπτικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον "Αντέννα", επικοινώνησα με τον "μαιτρ" των τηλεοπτικών συνεντεύξεων πρωθυπουργών από το 1981 και μετά, τον Νίκο Χατζηνικολάου. Έχουν δεχθεί να καθίσουν απέναντί του από τότε οκτώ εκλεγμένοι πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Τζαννής Τζαννετάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας). Ο Κυριάκος ήταν ο ένατος.

"Μετά το διάλειμμα έρχονται και τα πολιτικά ερωτήματα!", μου είπε περασμένα μεσάνυχτα. Διαφώνησα γιατί, παρακολουθώντας προσεκτικά τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού στα προσωπικά ερωτήματα, βρήκα τη συνέντευξη και στο πρώτο μέρος της πολιτικώτατη. Όχι μόνο γιατί ο Κυριάκος εξήγησε επαρκώς γιατί ο ίδιος, "ένα προϊόν της ελίτ" κατά δήλωσή του, μπορεί να νιώσει τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου χωρίς να έχει βιωματική σχέση με τα προβλήματα-αρκεί η ψυχολογική ταύτιση με αυτά. Ούτε γιατί ανέλυσε την άποψη γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και πως όσοι ονειρεύτηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας, κατήντησαν να ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτές ήταν μεν βαθειά πολιτικές απαντήσεις, που στόχευαν στον πυρήνα της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδεολογική του κοσμοθεωρία, αλλά δεν ήταν το μεγάλο μυστικό που έκρυβε η συνέντευξη.

Είμαι της άποψης ότι οι πολιτικοί τα λένε όλα δημοσίως, αρκεί να θες να τους διαβάσεις κάτω από τις γραμμές. Και το μεγάλο μυστικό που είπε ο Κυριάκος στη συνέντευξή του, είναι πως στόχος του είναι η υπέρβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και πολιτικά και προσωπικά. Ο Κυριάκος δεν θέλει να είναι Μητσοτάκης. Θέλει να είναι Κυριάκος. Σκέτο. Χωρίς τα στερεότυπα, τις επιφυλάξεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν το επώνυμο του πατρός του. Προσωπικά τον υπερβαίνει ήδη, με την σχέση που έχει αναπτύξει με τα παιδιά του. Ο Κυριάκος είχε παράπονα από τον πατέρα του, ότι δεν τον έβλεπε όταν ψαχνόταν στην εφηβεία και τον είχε ανάγκη. "Ήταν πιο καλός να επικοινωνεί με το μυαλό και λιγώτερο με το συναίσθημα, αλλά όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ και εκ των πραγμάτων είχαμε πιο αραιή επαφή, προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Πέρασαν και οι σχέσεις μας την δυσκολία της εφηβείας και ενός σταδίου να αμφισβητεί κανείς τις επιλογές του πατέρα του" αποκάλυψε και πρόσθεσε: "Έφυγε έχοντος δει αυτά που ήθελε να δει. Μου είπε αυτά τα οποία έπρεπε να μου πει. Εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω". Αυτή την τελευταία φράση ο Κυριάκος την είπε και πάνω από το φέρετρο του πατέρα του στον επικήδειο που εκφώνησε.

Στην πραγματικότητα, εξ όσων γνωρίζω, υιός και πατέρας ήρθαν πολύ κοντά μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η φωτογραφία του οποίου, σημειωτέον, βρίσκεται πάνω στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ήταν μια σεισμική δόνηση για όλη την οικογένεια η απώλεια. Ο Κυριάκος ήρθε πιο κοντά στον πατέρα του για να καλύψει τον χαμένο χρόνο, ήρθε πιο κοντά και στις τρεις αδερφές του, "μεγάλωσα μόνος" είπε σε μια αποστροφή του. Η απόσταση αυτή ήταν, άλλωστε που τροφοδότησε το πείσμα του να αποδείξει πράγματα. Και με την παρακίνηση της μητέρας του, που του έλεγε "μην το βάζεις κάτω, να παλεύεις με τις δυσκολίες", κατάφερε να διαψεύσει τους πάντες στην κούρσα για την αρχηγία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι την θέληση της Μαρίκας το 2016 κατέλαβε η επανακάμψασα σύζυγός του, Μαρέβα, η μόνη που πίστεψε στην νίκη του.

Το πρώτο μεγάλο μυστικό της συνέντευξης, λοιπόν, είναι ότι ο Κυριάκος θέλει να είναι ένας Μητσοτάκης με συναίσθημα, Μητσοτάκης διαφορετικός από τον πατέρα του στην σχέση του με την οικογένεια και τα παιδιά του. Μητσοτάκης που μπορεί να νικά την απόρριψη. Το δεύτερο μυστικό είναι ότι θέλει να τον υπερβεί πολιτικά. Τον θαυμάζει προφανώς αλλά, νομίζω, όχι όσο λέει. Τις προάλλες δήλωσε στην "Ουάσιγκτων Ποστ" ότι "θέλω να είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου". Στον Χατζηνικολάου είπε ότι έχει μελετήσει τα λάθη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (και άλλων Πρωθυπουργών), διότι "είναι πάντα καλύτερο να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων και όχι τα δικά σου". Και κατέληξε: "Για μένα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα συναισθηματική συνέχεια (εννοεί υιός πρωθυπουργού) αλλά δεν αισθάνομαι ότι συγκρίνομαι με κανέναν". Πράγματι. Το απέδειξε στην συνέχεια της συνέντευξης. Αν ζούσε ο επίτιμος και άκουγε την αποτίμηση που έκανε ο Κυριάκος για την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πατρίδα (ο ίδιος είχε πει εντελώς άλλα στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά) , είναι βέβαιον ότι θα διαφωνούσε μαζί του. Αλλά αυτό είναι το μυστικό που διέφυγε των αντιπάλων του - και γιατί όχι - και ημών, που σε κάποιες στιγμές (όχι όλες) τον μετρήσαμε λάθος. Ο Κυριάκος δεν είναι Μητσοτάκης.