Quantcast

Κινηματογραφικός άνεμος στην Πελοπόννησο

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Τζίνα Πετροπούλου, μας μιλά για τη σημαντική διοργάνωση, η οποία απλώνει τα φτερά της σε 11 πόλεις της Πελοποννήσου, από τις 18 Ιουνίου.

Μια κινηματογραφική γιορτή που απλώνεται όχι σε μία, αλλά σε 11 πόλεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ετοιμάζεται να ανοίξει την αυλαία του για 7η φορά, σε διαφορετικές συνθήκες από τις συνηθισμένες.

Κατά παράδοση η διοργάνωση γίνεται χειμώνα, όμως, λόγω της πανδημίας, η πρώτη, χειμερινή έκδοση του Φεστιβάλ έγινε διαδικτυακά, και τώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη έκδοση, με φυσική, πλέον, παρουσία.

«Η επιλογή μας να γίνεται το φεστιβάλ χειμώνα, σε μια περίοδο που η ζωή στην επαρχία χρειάζεται «ενέσεις» ψυχαγωγίας, ήταν συνειδητή», λέει στο real.gr η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Τζίνα Πετροπούλου. «Όμως, διαπιστώσαμε ότι οι Πελοποννήσιοι, στους οποίους και βασικά απευθύνεται, δεν χάρηκαν την (αναγκαστική) διαδικτυακή παρουσία του. Ενώ, δηλαδή, είδαμε με μεγάλη χαρά ότι είχαμε 11.000 διαδικτυακούς επισκέπτες, από την Αθήνα, τη Λάρισα, τη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο δεν το παρακολούθησαν πολλοί. Κρίναμε, λοιπόν, ότι πρέπει οπωσδήποτε να το παρουσιάσουμε και κανονικά, σε θερινές προβολές, έστω και μόνο βραδινές».

Έτσι, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ντύνεται καλοκαιρινά, για να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, καθώς και σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, δηλαδή σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, αλλά και στα νέα μέλη του δικτύου, το Λεβίδι και το Δερβένι, από τις 18 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου. Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επίσημες οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού. Θα προβληθούν 58 διεθνή ντοκιμαντέρ, αλλά και 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών, ενώ προγραμματίζονται διάφορες ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις στην έδρα του Φεστιβάλ, την Καλαμάτα.

Οι πρώτες σκέψεις για τη διοργάνωση άνθισαν το 2012, όταν η κ. Πετροπούλου μετακόμισε στην όμορφη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Άρχισα γρήγορα να ασχολούμαι με τα πολιτιστικά του Δήμου, σε μια πόλη η οποία, βέβαια, είναι αρκετά ανεβασμένη σε αυτόν τον τομέα», μας λέει. «Επίσης, έχω πάθος με το ντοκιμαντέρ και πιστεύω ότι πρέπει να μπει σε όλα τα σπίτια. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι, εφόσον εδώ υπήρχε κάποτε ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ο απόηχός του δεν είχε ακόμα σβήσει, θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσει ξανά κάτι παρόμοιο. Το αρχίσαμε το 2013, ως πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών τεκμηρίωσης, και την επόμενη χρονια ξεκίνησα το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου».

Για την Τζίνα Πετροπούλου το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι ότι διεξάγεται σε πολλές πόλεις που, μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση ούτε με το σινεμά ούτε με τα φεστιβάλ. Πώς έχει ανταποκριθεί το κοινό; «Πάρα πολύ καλά», απαντά. «Ένα παράδειγμα θα σας φέρω: στην περσινή τελετή έναρξης στο Ξυλόκαστρο ήρθαν 500 άτομα! Και η Πάτρα πάει καλά, και το Γύθειο, και άλλες κωμοπόλεις, ε, όταν το βλέπεις αυτό, πώς να μην προσπαθείς για το καλύτερο που μπορείς; Μία ακόμα ουσιαστική, όπως πιστεύω, δράση μας είναι τα σεμινάρια που κάνουμε, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος», συμπληρώνει. «Πηγαίνουμε στα σχολεία, σε χωριά και κωμοπόλεις, μαζί με έναν σκηνοθέτη, και παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ σε παιδιά. Και αυτό, επίσης, έχει μεγάλη αποδοχή».

Από τις πολλές ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, η κ. Πετροπούλου μας αναφέρει ενδεικτικά το masterclass «Χάρτινος Κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μια Σελίδα Κόμικς», από τον δημιουργό Γιώργο Μπότσο και τον διεθνούς φήμης comic artist Andrea Bruno, αλλά και την παρουσίαση του graphic novel «‘21: Η μάχη της πλατείας», μέσα από το οποίο ο γνωστός δημιουργός Soloúp (κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος) επιχειρεί να ξαναδεί τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, αναδεικνύοντας σκοτεινά μυστικά στα αρχεία της Ιστορίας.

«Επίσης, στην τελετή έναρξης, στις 18 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση με θέμα  «Ντοκιμαντέρ για Όλους» και  σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Ενημέρωσης), θα προβάλλουμε 2  δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ με ενδογλωσσικούς, υπότιτλους και ακουστική περιγραφή, για το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης», μας πληροφορεί. «Στόχος μας είναι το σινεμά να απευθύνεται σε όλους και, στον συγκεκριμένο τομέα, μόλις συμφωνήσαμε για μια ουσιαστική συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ενεργή συμβολή των φοιτητών του».

Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει, κατ' εξαίρεση,  με την ταινία μυθοπλασίας «Ο Νοτιάς»,  παρουσία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη. Η ειδική αυτή εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του πρωτότυπου πολιτιστικού προγράμματος «Σινεμά ο Σταθμός», στο οποίο παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν για να υποδεχτούν ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Πληροφορίες: www.peloponnisosdocfestival.com και

https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/