Quantcast

31,7 εκατ. αφίξεις τουριστών το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου

Τα 31,7 εκατ. προσέγγισαν οι αφίξεις, αεροπορικές και οδικές, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με το μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE Intelligence).

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Οκτώβριο να είναι αυξημένες κατά 5,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, με τον αριθμό των τουριστών που ταξίδεψαν στη χώρα μας να ξεπερνά το 1,7 εκατ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αφίξεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου ο αριθμός των ταξιδιωτών κατέγραψε άνοδο κατά 9,6%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές.

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σημειώθηκαν 20,513 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 3,5%, εκ των οποίων οι 5,2 εκατ. καταγράφηκαν στην Αθήνα και 2 εκατ. καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Οδικές αφίξεις

Ανοδικά κινήθηκε και ο οδικός τουρισμός, με τον αριθμό των τουριστών που έφτασαν στη χώρα μας τον Οκτώβριο να εμφανίζεται αυξημένος σε ποσοστό 3,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καθώς η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών παρουσίασε άνοδο.

Σε επίπεδο δεκαμήνου, ωστόσο, οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν μείωση 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τον αριθμό τους να ξεπερνούν τα 11,1 εκατ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Σεπτέμβριο του 2019 κατέγραψε αύξηση 5,0% σε ετήσια βάση, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 3,8 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εσοδα

Αντίστοιχα, σε επίπεδο εισπράξεων τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος κατά 16,% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 14% και διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις του εννιαμήνου φέτος είναι περίπου ίσες με τις εισπράξεις του συνόλου του 2018.

Στην κορυφή οι Βρετανοί

Σύμφωνα με το δελτίο του INSETE Intelligence, κύρια αγορά κρατήσεων τον Οκτώβριο για την Ελλάδα ήταν η βρετανική. Η γερμανική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίστηκε η αγορά της Γαλλίας. Στην τέταρτη θέση, βρέθηκε η αγορά του Ισραήλ για πρώτη φορά το 2019, ενώ στην πέμπτη θέση υποχώρησε η αγορά της Ιταλίας.

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές τόσο των ελληνικών ξενοδοχείων όσο και των ανταγωνιστών τον Οκτώβριο, με εξαίρεση την Τουρκία όπου καταγράφει γενικευμένη αύξηση.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από την Ελλάδα

Οπως καταγράφεται στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ για τον Οκτώβριο, στην πρώτη θέση των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς βρέθηκε η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στη τρίτη θέση ανέβηκε το Ναύπλιο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην τέταρτη θέση επανεμφανίζονται τα Ιωάννινα, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσε ο Βόλος, με το Λουτράκι να έπεται στην έκτη θέση. Στην έβδομη θέση εισέρχεται για πρώτη φορά η Καστοριά το 2019. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Χανιά, η Καλαμπάκα και η Πορταριά.

Δείκτες Ποιότητας Ξενοδοχείων

Τον Οκτώβριο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανταγωνιστικών στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,2%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 86,0% ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 85,2%, η Ισπανία με 84,7% και η Ιταλία με 83,5%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 81,4%, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 77,9%.

Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,2% και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ηπειρος με 90,7%.

Εύα Οικονομάκη