Quantcast

32ο Greek Economic Summit: Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα μέλλον βιώσιμο και συμπεριληπτικ

To Greek Economic Summit-GES2021, το οποίο διοργανώνεται, για 32η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, από 6-8 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council, ολοκλήρωσε με επιτυχία την δεύτερη ημέρα των εργασιών του.

Το “32ο  Greek Economic Summit”, με κεντρικό θέμα  “Redefining growth for an inclusive and sustainable future”, πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και αναδείχθηκε η ανάγκη νέων πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και ευημερία με σεβασμό προς όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Σημαντικές προσωπικότητες από το πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό στερέωμα της χώρας, συμμετείχαν σε έναν ουσιαστικό διάλογο και παρουσίασαν τις προοπτικές της Ελλάδας για την μετάβαση στην επόμενη φάση της ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Geoffrey Pyatt. «Η στενή διμερής συνεργασία συμβάλλει στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε δεσμευμένοι, ως αμερικανική κυβέρνηση και ως πρεσβεία να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε την ροπή όσον αφορά τις επενδύσεις» δήλωσε ο πρέσβης. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αυτή την περίοδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η Ελλάδα θα πρέπει να επικοινωνεί τις επιτυχίες της. Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι η Pfizer. Αρχικά η επένδυση ήταν διψήφιου αριθμού και πλέον έχει φτάσε σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά και έχει διευρυνθεί το αντικείμενο της επένδυσης. Αυτό δίνει λοιπόν θετικά μηνύματα. Υποστηρίζουμε την οικονομική ατζέντα της Ελλάδας η οποία σκοπεύει να δώσει τεχνογνωσία και ανάπτυξη των δεξιοτήτων της νέας γενιάς. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε projects καθαρής ενέργειας και αυτό θα συγκεράσει τα καλύτερα από την ελληνική και αμερικανική καινοτομία». Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως: «η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να κερδίζει και να αυξάνει την φήμη της ως ένας ανθίζων κόμβος για νεοφυείς επιχειρήσεις και για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Η ευημερία, λοιπόν, στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θετική ως προς τα συμφέροντα τις Αμερικής αλλά ενισχύει ευρύτερα την Περιφέρεια. Δίνοντας, μάλιστα, τα κίνητρα να επανέλθουν όλα τα λαμπρά ελληνικά μυαλά στη χώρα». Όσον αφορά τον τουρισμό ο  Geoffrey Pyatt, δήλωσε θαυμαστής της χώρας μας ανέφερε ότι: «η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες φέτος. Νομίζω ότι η όρεξη για ταξίδια μετά την πανδημία από το 2022 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Προτείνω σε όλους να ταξιδέψουν και να δουν το “κάλλος” της Ελλάδας. Πρόκειται για μία πανέμορφη γωνιά του κόσμου. Επίσης, σημαντικό είναι να ακούει κανείς τους Έλληνες και να εμπιστεύονται το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Η χώρα έχει περάσει πολύ δύσκολα την τελευταία δεκαετία και τώρα το 2021 παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανέφερε: «Οι δύο χώρες, συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς δεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουν συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως καινοτομία, αναδυόμενες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, ενέργεια, startups επιχειρήσεις και ενισχύουμε τις επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο υποδομών και ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η κοινή αμυντική συμφωνία δείχνει το βάθος των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ η διμερής συμφωνία επιστημών και τεχνολογίας επεκτείνει περαιτέρω την διασύνδεση των δύο χωρών σε πολλά υποσχόμενους τομείς».   

Ως έναν από τους εθνικούς στόχους χαρακτήρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. ««Βασικό στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η βιωσιμότητα. Μάλιστα, υποβάλαμε προς ψήφιση νομοθεσία η οποία θα οδηγήσει στην ίδρυση οργανισμών διαχείρισης τουριστικών προορισμών και επικεντρώνεται σε θέματα βιωσιμότητας. Η βραχυπρόθεσμη πολιτική που έχουμε ως κυβέρνηση αφορά τον τρόπο που φτάνουμε στα νησιά και που αποχωρούμε δηλαδή οι κρουαζιέρες. Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική έχει να κάνει με το πώς χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις και η μακροπρόθεσμη στρατηγική σχετίζεται με την βελτίωση και ανάπτυξη νέων υποδομών» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα έσοδα τη φετινή χρονιά θα ανέλθουν σε περίπου 10 δισ. ευρώ, πολύ πιο πάνω δηλαδή από την αρχική εκτίμηση, που ήταν στα 5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το πώς αυτές σχετίζονται με τον τουρισμό, ο ίδιος τόνισε ότι: «η μάσκα είναι ίσως ο λόγος, για τον οποίο ήμασταν τόσο επιτυχημένοι φέτος στον τουρισμό γιατί οι επισκέπτες γνώριζαν ότι βάζουμε την ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα. Ειδικά για τη χώρα μας θέλω να πω ότι η εμπειρία είναι μοναδική, το momentum είναι καταπληκτικό. Η ασφάλεια στο ταξίδι θα είναι για το 2022 το κλειδί για τον τουρισμό και εμείς την προσφέρουμε και τους περιμένουμε όλους. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και θα συνεχίσουμε φυσικά, προκειμένου να εμπνεύσουμε τους tour operators, τους ταξιδιώτες και τις εταιρείες. Παράλληλα, για πρώτη φορά κάνουμε εκστρατεία στην Ελλάδα για city breaks και χειμερινό τουρισμό. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν ονειροβατούμε. Πιστεύω ότι σταδιακά θα επανέλθουμε». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πυλώνα της τουριστικής εκπαίδευσης, του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζοντας πως: «επιδιώκουμε να πάμε στη πρώτη θέση και θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές. Ψάχνουμε τρόπους ώστε να αναβαθμίσουμε τη γνώση στην επαγγελματική κατάρτιση και φυσικά σε καλοπληρωμένες θέσεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε το υφιστάμενο σύστημα και να βρούμε βέλτιστες πρακτικές. Αναζητούμε επιλογές σύμπτυξης συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα όσον αφορά την εκπαίδευση». Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνοντας το γεγονός ότι περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ του RRF θα διατεθούν σε έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στην πανδημία, το εμβόλιο, την αναγκαιότητα του επαναπροσδιορισμού της ανάπτυξης, την κλιματική κρίση αλλά και τις επενδύσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου GES 2021. «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ιδίως εάν στόχος μας είναι ένα βιώσιμο μέλλον για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στοχεύει στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ. Ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου» δήλωσε ο πρόεδρος τονίζοντας ότι όποιος σήμερα δεν συμμερίζεται την ανάγκη για μία αλλαγή πορείας σίγουρα εθελοτυφλεί. Παράλληλα, ο Αλ Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του εμβολίου επισημαίνοντας ότι: «περισσότερα από 12 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε έξι διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες προκείμενου να δημιουργήσουν το εμβόλιο. Οι εταιρείες ωστόσο θέλησαν να το κρατήσουν ως δικό τους περιουσιακό στοιχείο. Αποτέλεσμα είναι την ώρα που στο δυτικό κόσμο κάνουμε την τρίτη δόση στην Αφρική πρώτη δόση έχει κάνει μόλις το 7% του πληθυσμού. Πρέπει να είναι όλοι ασφαλείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε πως: «η κλιματική αλλαγή αλλά και η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να βασιστούν σε δίκαιες φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές. Οφείλουμε να θέσουμε και να υλοποιήσουμε συμπεριληπτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους αντί απλά να παρακολουθούμε τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των παγκόσμιων αγορών». Επιπλέον, από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στις επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «στηρίζουμε τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ και ενθαρρύνουμε την δράση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου».

Για τις διατλαντικές σχέσεις, που βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων μίλησε η Member of European Parliament, Vice Chair, Committee on International Trade, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Οι διατλαντικές σχέσεις είναι μονόδρομος. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις αμερικανικές σχέσεις με την Ε.Ε. αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα είναι η εμπιστοσύνη ενώ η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η δημοκρατία. Αν και σε σχετικά αχαρτογράφητα νερά είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε μία κοινή προσέγγιση» δήλωσε η κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Παράλληλα, μίλησε τόσο για το εμπόριο όσο και για την τεχνολογία και το πώς αυτά μπορούν να αναπτυχθούν επισημαίνοντας ότι: «η τεχνολογία είναι ο τομέας όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Ειδικά, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο για να ενισχυθεί η συνεργασία μας».

Στη συμμετοχή του ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στην πρωτοβουλία για τα βιώσιμα χρηματιστήρια από το 2018 και στην υιοθέτηση του ESG από τις εισηγμένες εταιρείες αναφέρθηκε ο CEO, Athens Stock Exchange, Σωκράτης Λαζαρίδης. ««Η ανταπόκριση των εταιρειών στη λογική του ESG είναι εντυπωσιακή. Το 2018 το 49% τω εισηγμένων είχαν ακολουθήσει την διαδικασία υποβολής δεδομένων ESG σύμφωνα με τον οδηγό. Την επόμενη χρονιά, το νούμερο έφτασε στο 60% και φέτος για το έτος δηλαδή 2020 έχει ξεπεράσει το 70%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό νούμερο. Μάλιστα, πέντε από τους 18 κλάδους ανταποκρίνονται κατά 100% και διαθέτουν πληροφορίες ESG στο επενδυτικό κοινό» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος προσθέτοντας ότι: «δεν υπάρχει κανένας από τους 18 κλάδους που να μην έχει συμμετοχή μεγαλύτερη από το 50%».

«Βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεταβολής στη σχέση Ευρώπης και Αμερικής όσον αφορά το εμπόριο και την τεχνολογία» δήλωσε ο President, Hellenic Competition, Ιωάννης Λιανός στο GES 2021 αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας Ε.Ε.-ΗΠΑ που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Πίτσμπουργκ τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Το Συμβούλιο δίνει την ευκαιρία να έχουμε συζήτηση τόσο από την μία όσο και από την άλλη πλευρά και να γίνουν ξεκάθαρες οι απόψεις που υπάρχουν» δήλωσε ο πρόεδρος. Όσον αφορά τα θέματα ανταγωνισμού, ο ίδιος επεσήμανε ότι: «υπάρχουν παρεμφερείς συζητήσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ωστόσο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στις ΗΠΑ στα θέματα ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός προωθεί την καινοτομία. Θεωρώ ότι στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το τοπίο αναδύεται και από την άλλη και η συζήτηση στις ΗΠΑ. Άρα φαίνεται ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μία κοινή στόχευση».

Στο μέλλον των διατλαντικών σχέσεων αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η Senior Vice President, European Affairs, U.S. Chamber of Commerce, Marjorie Chorlins. «Σε Ευρώπη και Αμερική έχουμε λύσει ένα μέρος των κρίσιμων ζητημάτων και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να θέσουν σε ένα νέο πλαίσιο την διατλαντική σχέση» ανέφερε η κ. Marjorie Chorlins. Η ίδια αναφέρθηκε, μάλιστα, στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. σχολιάζοντας το κατά πόσο το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις συνολικές διατλαντικές σχέσεις. «Δεν γνωρίζουμε το πως ακριβώς θα είναι η διαδικασία των αποφάσεων από εδώ και πέρα. Υπάρχουν φυσικά τόσες χώρες αλλά σίγουρα η απουσία αυτή θα είναι αισθητή. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου» επεσήμανε η Marjorie Chorlins.

Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στις διατλαντικές σχέσεις μίλησε η Nonresident Senior Fellow, Europe Center, Atlantic Council, U.S., Majia Piscevic. «Μάθαμε τόσα πολλά από την πανδημία. Μάθαμε να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Και φυσικά μάθαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Η εμπειρία λοιπόν αυτή ήταν ιδιαιτέρως διδακτική. Θεωρώ λοιπόν ότι μας δίνεται η ευκαιρία, εάν ήμαστε αρκετά ευφυείς να αντλήσουμε τα διδάγματα και να χτίσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων» ανέφερε η Majia Piscevic. Παράλληλα, η ίδια μίλησε για τις κινεζικές επενδύσεις λέγοντας ότι υπάρχει μία διαφορά στις αντιλήψεις για αυτές δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ είναι 60% του συνόλου στα Βαλκάνια, από την Κίνα είναι μόλις το 6%. Εάν κάνεις όμως μία δημοσκόπηση όλοι πιστεύουν ότι τα νούμερα είναι ακριβώς αντίστροφα» πρόσθεσε η κ. Piscevic.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεταβολής στη σχέση Ευρώπης και Αμερικής όσον αφορά το εμπόριο και την τεχνολογία. Η δημιουργία του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένας μηχανισμός, ένα σημείο συνάντησης εταίρων, μία πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε κρίσιμα ζητήματα. Βασικό ζήτημα είναι η ανθεκτικότητα των οικονομιών μας ειδικά με την έξαρση της πανδημίας» περιέγραψε η Distinguished Fellow, Atlantic Council, Frances G. Burwell προσθέτοντας ότι: «το Συμβούλιο έχει ακόμη πάρα πολύ δουλειά να κάνει. Φυσικά ήταν επιτυχημένη η πρώτη συνάντηση αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα αποτελέσει έναν επιτυχημένο μηχανισμό μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής».

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, σημείωσε: «Με ικανοποίηση μπορούμε  να πούμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον πυρήνα της Ευρώπης και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσελκύει ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομική πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς ενισχύει παράλληλα την σχέση της και με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ».

Για τον νεοεισερχόμενο κλάδο που ανθίζει σιγά-σιγά στη χώρα μας μίλησε ο Vice President and General Manager, The Walt Disney Company Greece & Israel, Βασίλης Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι όσο παραμένει ευέλικτο το πλαίσιο στην Ελλάδα τότε θα έρχονται επενδύσεις. «Έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη παραγωγή στην Ελλάδα με θεματική ενότητα έναν εθνικό ήρωα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Βρήκαμε στην Ελλάδα ένα πρόσφορο έδαφος, ένα πολύ ευχάριστο κλίμα και η εμπειρία αυτή ενισχύθηκε καθώς η παραγωγή τελικά ολοκληρώθηκε στα Σεπόλια της Αθήνας. Η Ελλάδα είχε πρακτικό αποτύπωμα, καθώς η ταινία συνεισέφερε πάνω από 20 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα που ήταν στην χώρα. Ασχολήθηκαν πάνω από 400 μέλη από ελληνικά συνεργεία ενώ συνολικά πέρασαν πάνω από 5.000 άτομα από την παραγωγή. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε 14 ακαδημαϊκούς φοιτητές κινηματογράφησης και φωτογραφίας να συμμετάσχουν στη διαδικασία». Οσον αφορά τις επενδύσεις του κλάδου στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε μπει σχετικά αργά με τις υπόλοιπες χώρες σε αυτό τον χώρο. Αλλά αρχίζουμε να καλύπτουμε τη μεγάλη διαφορά πολύ γρήγορα. Το πλαίσιο έχει τελείως αλλάξει στην Ελλάδα. Τώρα μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο είναι και παράδειγμα για άλλες χώρες».