Quantcast

Αδήλωτα τετραγωνικά: Λύση για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", με τη διόρθωση και συμπλήρωση της διάταξης η οποία ψηφίζεται σήμερα, η παράταση της προθεσμίας της δήλωσης έως τις 31 Αυγούστου του 2020 θα εφαρμοστεί τόσο για τα ηλεκτροδοτούμενα όσο και για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. To θέμα το ανέδειξε η ΠΟΜΙΔΑ η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και όπως δηλώνει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο Στράτος Παραδιάς “θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει συμπλήρωση της διάταξης γιατί αυτό θα κλόνιζε την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ”. Σύμφωνα με τον ίδιο χωρίς ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας της δήλωσης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η ηλεκτρονική πλατφόρμα “κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγίδα για τους ανυποψίαστους πολίτες”. Και αυτό γιατί όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τους μέχρι αύριο, 30 Ιουνίου θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους οικείους δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κλπ αναδρομικά έως και το 2010 λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20 ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους δήμους η οποία θα αυξάνεται κατά έναν χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030. Στην κατηγορία των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εντάσσονται τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ όσο και αυτά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (όχι λόγω οφειλών )

 

Αυθαίρετα

Οι κάτοχοι των αυθαιρέτων κτισμάτων που θα τακτοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα μπορούν μέχρι την ίδια προθεσμία να τα δηλώσουν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Τα βήματα

Για να εισέλθει κάποιος στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ( https://tetragonika.govapp.gr/) και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών , απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:

-Βήμα 1:

Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης ( μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο taxisnet.

-Βήμα 2:

Δημιουργία μιας δηλώσεις για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

-Βήμα 3:

Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων , σύμφωνα με τα πραγματικά τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

-Βήμα 4

Υποβολή της δήλωσης

Νέες χρεώσεις

Οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2020 αλλά αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021 στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος. Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση , καθώς για αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η -1-2020 όσο και από την 1η -1-2020 μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ ,το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η -1-2020 και μετά.