Quantcast

Aegean: Νέες επενδύσεις σε προορισμούς και υποδομές

Με νέους προορισμούς, που εστιάζουν προς Ανατολή, Ινδία, Κόλπο και επιλεγμένες χώρες της Κεντρικής Αφρικής, η AEGEAN, με ενεργό δράση εδώ και 25 χρόνια, ενισχύει το πτητικό της έργο τη θερινή σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Παράλληλα ενισχύει τα δρομολόγια σε παραδοσιακούς προορισμούς και συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε στόλο και υποδομές, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. 

Μιλώντας από το Ντουμπάι με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων, ο Δημήτρης Γερογιάννης CEO της AEGEAN, αναφέρθηκε στα λόγια του ιδρυτή της εταιρείας Θεόδωρου Βασιλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «το πρώτο σημείο της χώρας που ο ξένος βλέπει  στην Ελλάδα, είναι το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξιδέψει» συμπληρώνοντας ότι «Αυτό το όραμα συνεχίζουμε να υπηρετούμε, συμβάλλοντας κι εμείς από την πλευράς μας στην ποιοτική εξέλιξη του τουριστικού προϊόντας της χώρας».

Νέοι προορισμοί

Προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας, πρόσφατα το στόλο της με 4 νέα Airbus A321neo, μεγαλύτερης εμβέλειας και με ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα που εξυπηρετεί πτήσεις έως και 7,5 ωρών, η AEGEAN εμπλουτίζει το πτητικό της πρόγραμμα, τόσο προς την Ανατολή και την Ινδία, όσο και προς τον Κόλπο, αλλά και σε κάποιες χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρέχουν ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς.

Επιπλέον, το προσεχές διάστημα, η AEGEAN ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία πολύ σημαντική επένδυση, το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.   Πρόκειται για επένδυση, που θα προσδώσει αξία όχι μόνο στην εταιρεία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ήδη, από το Δεκέμβριο του 2023 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, εκπαιδεύοντας πληρώματα της AEGEAN αλλά και τρίτων εταιρειών (EL AL, TRANSAVIA, BLUEBIRD, κ.α.), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί και η μεταφορά της τεχνικής βάσης από το υπάρχον κτήριο στο νέο, προκειμένου να επεκταθεί και η προσφορά υπηρεσιών επισκευής αεροσκαφών προς τρίτους.

Θερινό πρόγραμμα

Εστιάζοντας στο ετήσιο πρόγραμμα της AEGEAN και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο θερινό πρόγραμμα, ο κ. Γιάννης Ράσογλου, Director Network Planning and Airlines Partnerships, ανέφερε ότι:  Το 2024 η εταιρεία θα προσφέρει συνολικά 19,5 εκατ. θέσεις και θα επιχειρήσει σε 47 χώρες και σε παραπάνω από 155 προορισμούς. Ειδικά στο θερινό πρόγραμμα θα διατεθούν 13,4 εκατ. θέσεις, αύξηση της τάξεως του 6%. Σημειώνεται ότι ποσοστό αύξησης καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο τη μείωση της εποχικότητας με μήνες όπως ο Φεβρουάριος, Μάρτιος και Μάιος να προσφέρονται αυξημένες θέσεις εξωτερικού από 10% έως και 15%.

Επιπλέον, στο θερινό πρόγραμμα, εκτός από τη διατήρηση προορισμών που έχουν ήδη ξεκινήσει στο τέλος του 2023, όπως το Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Κισινάου (Μολδαβία), η AEGEAN επεκτείνεται και σε νέους, με την προσθήκη 3 προορισμών από την Αθήνα (Σαράγιεβο, Παλέρμο και Βίλνιους που ξεκίνησαν τον Απρίλιο). Παράλλληλα,  συνεχίζει να επενδύει στα υφιστάμενα δρομολόγια τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού με την προσφορά επιπλέον θέσεων.

Η αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις το 2024 προσεγγίζει τις 700.000 και είναι σχεδόν μοιρασμένες στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει τη βάση της Θεσσαλονίκης με περαιτέρω 8% αύξηση χωρητικότητας.

Εκτός συνόρων

Στο εξωτερικό, οι αγορές που τοποθετεί το 2024 στο μικροσκόπιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η Κύπρος, η Τουρκία, παραδοσιακά η Ιταλία και η Γερμανία αλλά και η περιοχή της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία), της Ολλανδίας και της Αλβανίας στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Κόλπο πέρα από το νέο ετήσιο δρομολόγιο στο Ντουμπάι, σημαντική αύξηση σημειώνεται και στη Σαουδική Αραβία με αυξημένο αριθμό συχνοτήτων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε Τζέντα και Ριάντ.

Φυσικά στο δίκτυο εσωτερικού καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση της χωρητικότητας, τόσο σε δρομολόγια μεγάλης κίνησης όπως Αθήνα Ηράκλειο, Αθήνα Χανιά, Αθήνα-Ρόδος με επιπλέον καθημερινή συχνότητα, αλλά και σε Λήμνο, Σητεία, Κάρπαθο, ενώ από Θεσσαλονίκη αυξάνεται σημαντικά τόσο ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων στο σύνολο της περιόδου προς Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο. Τέλος, προστίθενται στο δίκτυο εσωτερικού νέα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Νάξο, από Ηράκλειο προς Καλαμάτα και από Ρόδο προς Κάρπαθο-Κάσο-Σητεία.

Πετυχημένο 2024

Αναλύοντας τα στοιχεία για την έως τώρα επιβατική κίνηση και τη θερινή σεζόν που μόλις ξεκίνησε, η Πέπη Σταμάτη, Deputy Chief Commercial Officer Network and Revenue, ανέφερε ότι: «Στην ανακοίνωση του χειμερινού προγράμματος τον Οκτώβριο του 2023 υπήρχαν ενδείξεις για ένα πολύ δυναμικό χειμώνα, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Ενδεικτικά, από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τον Μάρτιο 2024, η AEGEAN προέφερε αύξηση συχνοτήτων και διαθέσιμων θέσεων, κατά 10%, στο δίκτυο εσωτερικού, με πληρότητα της τάξεως του 81%, παρόμοια με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Αντίστοιχα, στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση ήταν της τάξεως του 10% και η πληρότητα ήταν 81%, ίδια με την περσινή χρονιά.

Διαχρονική παρουσία

Για την ιστορία να αναφερθεί, ότι η AEGEAN ξεκίνησε το 1999, με μόλις δυο αεροσκάφη και δύο προορισμούς από την Αθήνα, ενισχύοντας τις δυνάμεις της με την εξαγορά της Air Greece και την ένωση με την Cronus, μέσω της οποίας επέκτεινε τη δραστηριότητά της στις αγορές του εξωτερικού. Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2005, παραγγέλνει τα πρώτα αεροσκάφη Α320, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με την Airbus, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.  Το 2013 προχώρησε στην εξαγορά της Olympic Air και την άνοιξη του 2018, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, με την παραγγελία έως 46 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus A320neo, παραγγελία που το 2023 ανέβηκε στα 50 αεροσκάφη, διαμορφώνοντας ένα δυνατό προφίλ και μία από τις πιο επιτυχημένες περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.