Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες απειλούνται με χαράτσι - Η παγίδα των αναδρομικών τελών

Με αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα μέχρι και μιας 20ετίας κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", όσοι δεν το δηλώσουν στους δήμους έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητα τους δεν χρησιμοποιούνταν. Στην παγίδα των αναδρομικών δημοτικών τελών κινδυνεύει να πιαστεί λόγω άγνοιας νόμου μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών κενών κατοικιών και κάθε είδους επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών κλπ) από όλη τη χώρα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όχι λόγω οφειλών στη ΔΕΗ αλλά επειδή παραμένουν αχρησιμοποίητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέκοψαν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο που χρησιμοποιούσαν ή ενοικίαζαν αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό δεν γνωρίζουν ότι θα έπρεπε να δηλώσουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και στον δήμο για να διακοπεί η χρέωση δημοτικών τελών. Έτσι οι δήμοι εξακολουθούν να χρεώνουν δημοτικά τέλη, ΤΑΠ και πρόστιμα. Μάλιστα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες. 

Παράδειγμα

 

Για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φθάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ το χρόνο. Έτσι εάν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ, ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας , θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ Χ5 =8.125 ευρώ συν το πρόστιμο, τα οποία φυσικά ουδέποτε θα μπορέσει να πληρώσει. Για να απαλλαγούν από το απίστευτο αυτό χαράτσι και να διαγράψουν οριστικά πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου του 2020 το αργότερο να προβούν σε δήλωση του ακινήτου τους ως κενού και μη ρευματοδοτούμενου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ( https://tetragonika.govapp.gr./) ή στους δήμους. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση τότε από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή εξοντωτικών επιβαρύνσεων.