Αξιωματούχος ΔΝΤ στο Real.gr: Ουσιαστική μεταρρύθμιση η περικοπή συντάξεων - Τελικές αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου

Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων ανέφερε στο Real.gr αξιωματούχος του ΔΝΤ  ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα  το Ταμείο να επιδείξει ευελεξία στο συγκεκριμένο θέμα.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει  στο Real.gr  ερώτηση  που του τέθηκε σχετικά με το θόρυβο που δημιούργησε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος  του ΑΠΕ για τις συντάξεις.

Ομως, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Real.gr  ότι «οι αποφάσεις των θεσμών για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι  σχετικές εκθέσεις  των θεσμών που υπολογίζεται να  είναι έτοιμες στα τελη Οκτωβρίου».

 Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης  την περιπτωση το ΔΝΤ  να τηρήσει  μια "ευέλικτη" στάση  ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  για την Ελλάδα ,Πίτερ Ντόλμαν, σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλιο είχε τονίσει  ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το σύστημα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των συνταξιούχων μακροπρόθεσμα» και «το 2015, οι συντάξεις απορρόφησαν το 38% των δαπανών του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, απαιτώντας κρατικές μεταβιβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 9,5% του ΑΕΠ.

Όπως  είχε αναφέρει, «το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν εκείνο το καιρό έντονα επικεντρωμένο στις συντάξεις που ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, με βάση τους μισθούς ή τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι στο σύστημα ενώ εργάζονταν. Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν άφησαν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων».