Quantcast

Απ. Βεσυρόπουλος στο real.gr: «Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στη μείωση των φόρων»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε ισχύ μια σειρά από σημαντικών φοροελφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φοροελαφρύνσεις που κάποιες, όπως οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε ισχύ μια σειρά από σημαντικών φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φοροελαφρύνσεις που κάποιες, όπως οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για φορολογικά θέματα Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στο real.gr τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Κυρίαρχο δομικό στοιχείο αυτών των μέτρων είναι η μείωση των φόρων. Σταθερά αυτή η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, επιβεβαιώνει και αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι προσανατολισμένη στη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων. Με πράξεις και όχι λόγια». 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Απ. Βεσυρόπουλος επεκτείνεται η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 που εκτός από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αφορά και  όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

Επιπροσθέτως, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% ενώ και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας μειώνεται στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Από την 1η Οκτωβρίου μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, για τρία χρόνια.Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν, συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.

Από 1η Οκτωβρίου αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ.

Η πρώτη αυτή κατηγορία αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Δηλαδή κάθε γονέας, κάθε παππούς και κάθε γιαγιά θα μπορεί να κάνει γονική παροχή χωρίς να πληρώσει φόρο μέχρι και 800.000 ευρώ. 

Επίσης, αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας.