Quantcast

Αυξήθηκαν τα έσοδα τον Αύγουστο

Σε υψηλότερο επίπεδο του αναμενόμενου διαμορφώθηκαν τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου, καθώς ήταν  περίπου  400 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης  "η επίδοση αυτή αντανακλά τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή". 

Η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται στην είσπραξη της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος για όσους έκαναν χρήση της παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως προαναφέρεται.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2020 ανήλθαν σε 497 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (479 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί το πρωτογενές έλλειμμα στο οκτάμηνο ανέρχεται σε  6,6 δισ. ευρώ . Το  ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.930 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.