Quantcast

Βορίδης: Παρακολουθούμε στενά την αγορά και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασ. Κεγκέρογλου για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, και της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα» εξηγώντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, τη θέσπιση «πράσινων λωρίδων» εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά τροφίμων και πρόσθεσε ότι για την ταχύτερη μεταφορά τους, τα τρόφιμα έχουν υπαχθεί στην ίδια κατηγορία με τα φάρμακα.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε εξάλλου ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και θα παρεμβαίνει όπου παρατηρούνται ασυμμετρίες, αναφέροντας ωστόσο, ότι ο πρωτογενής τομέας δεν προσφέρεται για οριζόντιες πολιτικές στήριξης, καθώς δεν πλήττονται το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο όλα τα προϊόντα.

Σημείωσε μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένες τιμές εξαιτίας της συγκυρίας και ως εκ τούτου οι παραγωγοί τους δεν χρειάζεται να στηριχθούν.

«Επειδή όπου υπάρχει κρατική παρέμβαση και όπου ακούγεται η λέξη 'στήριξη' αυτόματα διαμορφώνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια, εγώ θέλω να βλέπω τη διαμόρφωση των τιμών και της ζήτησης στο επίπεδο της αγοράς και θέλω οι διαταραχές να δικαιολογούνται από τα περιοριστικά μέτρα και δεν θέλω κανείς, κυρίως από εμάς, αλλά και στο επίπεδο του δημόσιου λόγου, να γίνεται - άθελά του βεβαίως - 'όχημα' τέτοιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών» τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η κρίση δημιουργεί μια υποχρέωση στο κράτος να στηρίξει την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και μια υποχρέωση στο κράτος να αποτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια» τονίζοντας παράλληλα ότι όπου παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας, ο ίδιος τα εντοπίζει και τα υποδεικνύει.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κας Μανωλάκου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το υπουργείο προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και ανέφερε ως παράδειγμα το ζήτημα του κρέατος, για το οποίο το υπουργείο έφερε ειδική ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία δημιουργείται υποχρέωση στους εμπόρους κρέατος να ενημερώνουν ανά τρεις ημέρες το υπουργείο για τα αποθέματά τους στις αποθήκες, προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος.

«Ήδη εξήγγειλα νομοθεσία την οποία πρόκειται να περάσουμε αμέσως στο επόμενο διάστημα, με την οποία βαρύνω - και θα δω τώρα και τη στάση εδώ των πολιτικών κομμάτων σε αυτή τη νομοθεσία - και αυστηροποιώ το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων» δήλωσε ο υπουργός, εξαγγέλλοντας την αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες από τις 30.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 300.000 ευρώ και σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 600.000 ευρώ, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών που εκθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, ο κ. Βορίδης είπε ότι το ζήτημα θα λυθεί με ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που θα έρθει εντός της ημέρας, ενώ αποκάλυψε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά και τρόπους αποζημίωσής τους για τις ημέρες που δεν κατάφεραν να εκθέσουν τα προϊόντα τους εξαιτίας της απαγόρευσης.

Τέλος, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρχει παραγωγικό πρόβλημα στη χώρα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ρευστότητα στην παραγωγική βάση, μέσω "ταμειακής διευκόλυνσης". Όπως είπε, πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον το 50% των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν και πέρσι, και ακολούθως συμψηφισμός μετά την κανονική διαδικασία με τον ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η διευκόλυνση είναι ύψους 856 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, πρότεινα να εξεταστεί εκ νέου το θέμα των ΚΑΔ για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ για τους εργάτες γης, πρότεινε την παράταση των κλήσεων που είχαν γίνει για τους ανθρώπους που είναι ήδη στη χώρα μας, "διότι αν αυτοί φύγουν τον επόμενο μήνα, δεν θα ξαναγυρίσουν".

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου παρατήρησε ότι τις τελευταίες ημέρες ο τζίρος στους πάγκους των λαϊκών έχει μειωθεί κατά 60%, ότι η παραγωγή σαπίζει και ότι εν όψει καλοκαιριού υπάρχει ανάγκη για αγορά εφοδίων "για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα".

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων που έχουν κλείσει συμφωνίες με τους εμπόρους ενόψει του Πάσχα και πρέπει να προστατευτούν. "Παίρνουν τηλέφωνα για να δώσουν την παραγωγή και τα τηλέφωνα δεν τα σηκώνουν βεβαίως, γιατί πιέζουν και εκβιάζουν" κατήγγειλε η κα Μανωλάκου.