Quantcast

Βρούτσης: Έδωσα εντολή να σταματήσουν την έκδοση υψηλών συντάξεων - Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη

"Έδωσα εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη, κάτι που πρέπει το κάνω βεβαίως. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τέτοια απόφαση. Δεν νοείται υπουργός Εργασίας να εκδώσει τέτοιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις" τόνισε ο υπουργός Εργασίας, ενώ έκανε λόγο για αβλεψία και αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου.

 

Επιβεβαίωσε ότι βρήκε απόφαση για έκδοση σύνταξης ακόμη και 23.900 ευρώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν".

"Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για συντάξεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ το μήνα, 24.000 ευρώ το μήνα. Αυτό σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν, τις ζήτησα τις αποφάσεις αυτές τις έχω στα χέρια μου. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο" δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι το κακό θα ήταν ανεπανόρθωτο.
 
 

"Το πιο δυσάρεστο είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό μήνες τώρα και αδιαφόρησε πλήρως. Εγώ το έμαθα τώρα. Η προηγούμενη ηγεσία το γνώριζε, είχαν φτάσει πάνω στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις αυτής της μορφής και δυστυχώς η πληροφόρηση που έχω είναι ότι κάποιες έχουν ήδη δοθεί. Δεν τις πρόλαβα. Αυτό που έπρεπε να κάνω απέναντι σε αυτή την τραγελαφική κατάσταση ήταν να δώσω προφορική εντολή να ανακοπούν οι αποφάσεις αυτές της απονομής των συντάξεων. Κι αυτό έκανα" τόνισε ο κ. Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου για την οποία ήδη εργάζεται επιστημονική ομάδα.

"Εστάλη email σε όλη την Ελλάδα να σταματήσει η οποιαδήποτε έκδοση τέτοιου είδους συντάξεων από ένα ύψος συντάξεων το οποίο εγώ το καθόρισα ως υψηλές συντάξεις .Είναι κάτι το οποίο θα ερμηνεύσει και ο κάθε υπάλληλος του υπουργείου μέχρι να το οριοθετήσουμε και νομικά" πρόσθεσε.

"Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος εάν και εφόσον έχουν πληρωθεί οι εισφορές, αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό" συνέχισε ο κ. Βρούτσης και διερωτήθηκε αν πρόκειται "είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ".
 

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. «Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής».